Petak, 19. travnja 2024.

VELIK USPJEH Članak bivših koprivničkih gimnazijalaca objavljen u utjecajnim njemačkim novinama

Bivši maturanti koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ postigli su izniman, do sada nezabilježen uspjeh. Naime, njihov je članak objavljen u utjecajnim njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung koje izlaze gotovo sedam desetljeća.

Lorena Međimurec, Lea Petrošanec i Domagoj Džanko napisali su članak na njemačkom jeziku o Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama: o tome kako je uopće nastala naivna umjetnost, o buntu naivne umjetnosti 70-ih godina, ali i o tome kako je došlo do potrebe da se slike u hlebinskoj Galeriji izlažu u dva dijela, odnosno dvije prostorije.

Foto: Muzej grada Koprivnice / Marko Posavec.

Njihovog mentora, profesora Miodraga Maričića upitali smo kako je članak zapravo dospio do cijenjenih njemačkih novina.

– Javili smo se na jedan natječaj koji kod nas baš i nije jako profiliran, a vezan je uz pisanje članaka o vlastitom zavičaju, o posebnim ljudima, posebnim događajima i vrijednoj kulturnoj ostavštini odnosno baštini – rekao nam je profesor Maričić.

S obzirom na to da je hlebinska Galerija naivne umjetnosti prošle godine proslavila 50. obljetnicu otvorenja, nije bilo boljeg povoda od toga za pisanje članka o ovom podravskom centru naivne umjetnosti.

Miodrag Maričić. Snimio Marko Posavec.

– Moram priznati da mi je žao što članak nije izašao u vrijeme kada su se ovdje nalazili predsjednica i premijer i kada su župan, gradonačelnici i načelnici imali svečanu akademiju povodom proslave 50. obljetnice otvorenja Galerije jer smatram da bi to bogatstvo koje imamo svega petnaestak kilometara od središta grada trebali dodatno i na svaki način promicati – dodaje profesor Maričić.

Unatoč tome, uspjeh bivših koprivničkih gimnazijalaca ostaje zabilježen i u tiskanom izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, ali i na njihovim mrežnim stranicama, a možete ga pročitati ovdje.

zatvori