UČENJEM DO POSLA 26 kandidata uspješno završilo obrazovanje za tri zanimanja koja poslodavci traže

781
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Završnom konferencijom označen je uspješan završetak projekta Učenjem do posla.

Riječ je o programima usavršavanja za montera solarno toplovodnih sustava te osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanjima tesar i elektrozavarivač što su ga osmislili u Obrtničkom učilištu Pouka, Obrtničke komore u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Od 31 kandidata, koliko ih je upisano, ove programe uspješno je polaganjem ispita privelo kraju njih 26 s prosječnom visokom ocjenom – 4,25. Rekla je to ravnateljica Pouke Jasmina Sinovec te dodala:

– Važno je naglasiti: Iako su glavna i primarna ciljna skupina bile nezaposlene osobe, kroz ovaj projekt obuhvaćen je najveći broj zaposlenih osoba. To je i nama pokazatelj da su ovakvi programi iznimno važni i potrebni našem gospodarstvu. Primjer za to je usavršavanje za montera solarno toplovodnih sustava kojim su znanja i vještine dograđivali uglavnom obrtnici i njihovi zaposlenici te zaposlenici drugih poduzeća kako bi dopunjavali svoja znanja i vještine i u budućnosti se mogli upravo ovime baviti.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Ovim programom zadovoljan je i predsjednik Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta Pouka, inače tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać:

– Mi u Pouci smo pokazali da smo ozbiljna obrazovna institucija koja radi na poboljšanju obrazovanja i trudi se obrazovati kadrove za potrebe gospodarstva naše županije, ali i šire. Posebno je važno i da pokušavamo aplicirati na bespovratna sredstva, bilo europska ili iz drugih izvora. Tako pridonosimo obrazovanju u našoj županiji. Važno je i da surađujemo s lokalnim gospodarskim subjektima, ali i sa Zavodom za zapošljavanje s kojim preko brojnih projekata nastojimo što više nezaposlenih osoba dodatno educirati. Oni tako postaju zapošljivi na tržištu rada. Osim toga, educiramo i nekvalificiranu zaposlenu radnu snagu. Tako zaposlenici postaju produktivniji, a njihove tvrtke konkurentnije.

A koliko je obrazovanje odraslih važno, i koliko upravo naša županija prednjači kad govorimo o hrvatskim okvirima, doznali smo danas od Valerije Kramar Mihalić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, službe koja je Pouci partner u ovom projektu:

– Prema Eurostatovoj statistici, u Europskoj uniji u obrazovanje odraslih se u 2017. godini uključivalo 10,8% građana. Hrvatska je s postotkom od 2,3% na samom dnu ljestvice. Izjednačeni smo s Bugarskom, a iza nas je samo Rumunjska. Zajedničkim snagama mogu se postići pozitivni pomaci, a upravo je ovo jedan od takvih primjera. Naime, prema istraživanju Visokog učilišta Algebra, u Hrvatskoj se godišnje u formalne programe obrazovanja uključuje oko 40.000 građana. A u posljednjih pet godina upravo je Koprivničko-križevačka županija vodeća u Hrvatskoj kad govorimo o obrazovanju odraslih – 3,35%. Iza nas je Požeško-slavonska županija s 2,03% dok je na trećem mjestu Grad Zagreb s 1,38%. Upravo je ovaj podatak dokaz da se ovakvim zajedničkim projektima može ostvariti značajne pomake kad govorimo o obrazovanju odraslih.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Projekt Učenjem do posla još je jedan od pokazatelja da je svojevremena odluka o osnivanju Učilišta Pouka opravdana, rekla je predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić:

– Podizanje razine obrazovanja i školovanja u skladu s potrebama gospodarstva nema alternative. Polaznicima čestitam jer su se uspješno educirali za zanimanja koja nužno trebaju našim obrtnicima i gospodarstvenicima. Brojni provedeni projekti u Komori i Pouci daju nam nadu da ćemo zajedno s partnerima i dalje uspješno kandidirati i provoditi europske i druge projekte.

I u županijskoj upravi su svjesni da na tržištu rada ima nezaposlenih koji nemaju znanja i kompetencija koja se trenutno traže. S druge pak strane, gospodarstvo treba upravo kvalificiranu radnu snagu. Stoga će kandidati koji su završili edukaciju u projektu Učenjem do posla vrlo brzo naći posao, i to dobro plaćen, uvjeren je zamjenik župana Ratimir Ljubić:

– U posljednjh godinu dana plaće u realnom sektoru su porasle, a kvalificiranih radnika i dalje nedostaje, pa će vjerojatno svaki od ovih polaznika brzo naći posao. Županija će pak nastaviti s programima usmjerenima na smanjenje nedostatka radne snage. U suradnji sa strukovnim školama te ovdašnjim gradovima Koprivnicom, Križevcima i Đurđevcom, kao i Obrtničkom i Gospodarskom komorom, već drugu godinu za redom pokušavamo promijeniti politiku upisa u srednje strukovne škole. Pokušavamo uskladiti upisnu politiku s potrebama gospodarstva, no to je proces koji se ne može promijeniti preko noći. Nastojimo upisivati učenike u ona zanimanja koja imaju budućnost, kako bi mladi ljudi za tri – četiri godine, kad završe školu, našli posao i imali budućnost. Nadam se da ćemo u tome uspjeti.

U Pouci će, najavio je Barać, i dalje kreirati programe obrazovanja potrebne lokalnom gospodarstvu, ali i građanima koji traže posao. Naravno da će ih kandidirati i za financiranje gdje god to bude moguće, kao što je to i ovaj puta bio slučaj.

Projekt “Učenjem do posla” kandidiran je u okviru poziva “Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti”, a cilj mu je unaprjeđenje znanja i vještina osoba s nižom razinom kvalifikacije ili bez kvalifikacije te dugotrajno nezaposlenih u svrhu povećanja njihove zapošljivosti. Partner u provedbi aktivnosti je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci.

Vrijednost projekta je 515.079,13 kn, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu i to 85% iz Europskog socijalnog fonda temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Albert Pavlić – od propalog poduzetnika do tesara

Jedan od polaznika ovog programa u Pouci je 60-godišnji Albert Pavlić iz Đelekovca. Trenutno je nezaposlen, a bio je privatni poduzetnik. Bavio se, kaže, sitotiskom, štampanjem goblena i svega ostaloga što se tiska u sitotisku. No, u toj branši više nije bilo posla, pa je odlučio školovati se za tesara:

– Htio sam još nešto naučiti u životu i eventualno se zaposliti u toj struci. Zanima me tesarstvo, rad s drvetom, izgradnja kuća… Već nešto i dogovaram oko zapošljavanja. Nadam se da ću i uspjeti.

Albert je primjer kako nikad nije kasno. Poželimo mu stoga uspjeh.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Obrtničkog učilišta Pouka.