Subota, 20. travnja 2024.

SAVJET MLADIH PITA SE Koje su potrebe i problemi mladih u našoj županiji?

Savjet mladih Koprivničko-križevačke županije želi utvrditi osnovne potrebe i probleme koje mladi u našoj županiji imaju. S tim ciljem izradit će novi Razvojni program za mlade, a u tome će im financijski pomoći Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Koprivničko-križevačka županija.

Projekt “Svijest Akcija Volja Jačanje Energija Trening MLADIH” koštat će oko 98 tisuća kuna – 61 tisuću odobrilo im je Ministarstvo, dok će ostatak dati Županija iz svog proračuna.

Savjetu mladih sada je prvi zadatak napraviti istraživanje među podravsko-prigorskom mladeži.

– Savjet mladih ima savjetodavnu ulogu i na nama nije da izvodimo projekte – rekao je predsjednik Savjeta mladih Željko Jurković. – Naše je da savjetujemo Županijsku skupštinu i da napravimo podlogu kako bi ostale institucije i udruge mogle provoditi kvalitetne projekte i da ti projekti budu od interesa za mlade. Samim istraživanjem vidjet ćemo koje su to njihove potrebe, a zašto je to bitno? Zato što udruge i institucije moraju svoje djelovanje uskladiti s potrebama mladih.

Snimila Nela Carek.

Konačni program vrlo će se lako moći i vrednovati, poručuje Jurković: – Mjere će biti donesene tako da će biti lako provedive te da će postojati indikatori koji će govoriti o provedbi. Svake godine pratit će se provedba. Nakon sedam godina moći ćemo vrlo jasno vidjeti koje su mjere ispunjene i jesmo li napravili neki napredak za mlade u našoj županiji.

U Županijskoj upravi nadaju se da će Savjet mladih uspjeti svojim djelovanjem i naporima probuditi dio te populacije koji je indiferentan, rekao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić:

– Da i oni shvate da se njihova riječ može čuti i da su nam važni. Voljeli bismo da shvate da mogu nešto predložiti ili promijeniti, bilo da je to kroz rad u udrugama, volonterskim aktivnostima i slično. Imamo tu dosta posla i dosta ciljeva.

Razvojni plan odnosit će se na razdoblje od 2021. do 2027. godine i bit će to prvi takav razvojni plan za mlade u Republici Hrvatskoj. Vrijedno je istaknuti da je Savjetu mladih naše županije u pisanju projekta za prijavu za financijsku potporu Ministarstva demografije pomogla PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Partner u projektu je Centar za mlade Križevci.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
zatvori