Petak, 19. travnja 2024.

PROGRAM NOĆI MUZEJA Virtualne izložbe, 3D interaktivni sadržaji i projekcije na zgradama ove godine u Koprivnici

Koprivnički muzealci i ove su si godine dali truda kako bi sugrađanima pripremili bogat i zanimljiv program povodom Noći muzeja koja se ove godine održava u petak, 1. veljače.

Sukladno ovogodišnjoj temi “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, prikladne izložbe bit će postavljene u Galeriji Mijo Kovačić, na katu u Galeriji Koprivnica, Muzeju grada Koprivnice, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, ali i na pročelju zgrade galerija na Zrinskom trgu. U Kinu Velebit bit će pak prikazan film o hlebinskoj galeriji.

Snimila Nela Carek.

Naravno, posjetitelji će moći razgledati i stalne postave u svim muzejskim prostorima.

– Vjerujemo da će nam ovog puta doći više posjetitelja nego je to bio slučaj prošle godine. Tada smo predviđali dvije tisuće posjetitelja, a ostali smo na 1500. Naravno, vremenski uvjeti uvijek utječu na posjećenost, no nadam se da će tih 1500, što je inače deset posto ukupnog broja posjetitelja na godišnjoj razini ustanove, biti dovoljno da se muzealci zadovolje svojim radom i programom za ovogodišnju Noć muzeja – rekao je na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin.

Robert Čimin. Snimila Nela Carek.

Noć muzeja će u Koprivnici trajati do ponoći, a u hlebinskoj Galeriji do 22 sata. Do Hlebina će i ove godine biti organiziran besplatan prijevoz, a nastavit će se i tradicija darivanja -poklon će dobiti svaki stoti posjetitelj muzejskih prostora, a monografiju Helene Kušenić dobit će svaki deseti posjetitelj Kina Velebit.

Naravno, ulaz na sva događanja je besplatan. Spomenimo i da će ovo biti 12. Noć muzeja u Koprivnici.

PROGRAM NOĆI MUZEJA 2019. – Petak, 1. veljače

Galerija Mijo Kovačić / 18:00 sati: Otvorenje 14. Noći muzeja
Virtualna izložba “Podravka – industrijska baština” nastavak je istoimene izložbe koja je u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice u studenome 2018. godine izazvala veliki interes struke, javnosti i medija. Hrvatski institut za financijsku edukaciju izradio je virtualnu interaktivnu snimku izložbe kojom će se posjetitelji podsjetiti kako je izložba izgledala i koji su načini predstavljanja izložbi u budućnosti. Istovremeno je moguće razgledati stalni galerijski postav.

Galerija Koprivnica
Izložba “Koprivnički trgovi prošlosti i budućnosti: Zrinski i Jelačić” rezultat je višemjesečnih istraživanja koprivničkih kustosa uz izradu Konzervatorske podloge o Zrinskom trgu i Trgu bana Josipa Jelačića u Koprivnici kao sastavnom dijelu priprema za izradu projektne dokumentacije njihove rekonstrukcije.

Muzej grada Koprivnice
Izložba “Digitalna arheologija” predstavit će video i 3D interaktivne sadržaje s digitaliziranim arheološkim lokalitetima u tijeku i nakon provedenih istraživanja u Podravini, kao i pojedinačne predmete. Pojedine 3D modele posjetitelji će moći samostalno istraživati kroz interaktivnu aplikaciju na računalima. Ti su sadržaji nastajali posljednjih 5 godina u sklopu istraživačkog rada na terenu i izvan njega. Uz to, na 1. katu moći će se razgledati stalni postav Muzeja.

Pročelja na Zrinskom trgu
Projekcija starih fotografija uz 100. godišnjicu Dvorane Domoljub u suradnji s Gradom Koprivnica i Pučkim otvorenim učilištem.

Kino Velebit / 20:00 i 21:00
Dvije premijerne polusatne projekcije dokumentarnog filma o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i NEXUS produkcijom.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
Uz stalni postav iz fundusa galerije predstavit će se digitalizirana građa na platformi Google Arts & Culture i dokumentarni film o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja hlebinske galerije. Održat će se i razgovor sa članovima Tetrabot studija iz Zagreba koji naivnoj umjetnosti pristupaju inovativno i kreativno prezentirajući je u mediju bliskom novim generacijama posjetitelja.

zatvori