Poznati koprivnički slikar pronađen mrtav na Staru godinu

Slikar Mato Toth (Repaš, 1954. – Koprivnica, 2018.) pronađen je mrtav na Staru godinu u svojoj kući u Hebrangovoj ulici u Koprivnici.

Toth se prije nekoliko mjeseci vratio iz zatvora gdje je služio kaznu zbog pokušaja ubojstva bivše supruge i sina 2012. godine. Živio je sam, uređivao je okoliš ispred kuće, a susjedi kažu da je imao u planu kuću osposobiti za dječji vrtić.

Kako ga susjedi nisu vidjeli nekoliko dana, na Staru godinu pozvali su njegovog sina koji ga je u kući pronašao mrtvog. Stigla je policija, a potom i pogrebno vozilo.

Toth je sahranjen u svom rodnom Repašu.

Mato Toth rođen je u Repašu 1954. godine. Već sa 15 godina počinje slikati na staklu. Prvi put izlaže na zajedničkoj izložbi slikara “Molve Krug 72”, a nakon toga slijede brojne izložbe slika u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobio je brojna priznanja, zahvalnice, diplome i nagrade. Hobi mu je bio skupljanje stare baštine, umjetničkih slika i skulptura, bio je veliki kolekcionar. Živio je i radio u studiju u Ulici Andrije Hebranga u Koprivnici. Slikao je tehnikama ulja na platnu, ulja na staklu, obojene grafike itd., a okušao se i u dizajnu.

Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi slika u zemlji i inozemstvu. Njegove slike nalaze se u brojnim galerijama i kod privatnih kolekcionara ljubitelja umjetnosti iz cijeloga svijeta. Njegova zadnja faza slikanja su “Jagode na snijegu”. Sudjelovao je i na brojnim likovnim kolonijama slikara u humanitarne svrhe. Mato Toth slikao je osebujne slike nježna kolorita s izraženim figurama pastelnih tonova, a sve se ipak gubi ili izranja iz neke sumaglice i ta je atmosfera prisutna na velikom dijelu njegovih radova.