Četvrtak, 25. travnja 2024.

PETAR BRLEK ekskluzivno za Dravu.info: U Švicarsku sam otišao jer želim minutažu, a nadam se da će mi posudba pomoći da se nametnem u Genoi

Bivši veznjak Slaven Belupa Petar Brlek početkom ove sezone otišao je na posudbu u švicarski prvoligaš Lugano kako bi skupio dovoljnu minutažu i nametnuo se u Genoi iz koje je i otišao na posudbu.

Petar je nakon pet dobrih sezona u dresu Slaven Belupa 2016. godine potpisao za poljskog prvoligaša Wislu Krakow. U Krakowu je igrao sjajno; u 43 nastupa postigao je 10 pogodaka, a bio je i miljenik tamošnjih navijača. Sredinom 2017. godine postao je novi igrač talijanskog prvoligaša Genoe, ali zbog učestalih smjena trenera nikako nije mogao doći do željene minutaže. Odlučio se vratiti u Wislu, ali ovaj puta kao igrač na posudbi, a početkom aktualne sezone otišao je na posudbu u švicarskog prvoligaša Lugano gdje bi trebao biti jedan od stožernih igrača.

– Mislim da je nogometaš najsretniji i najbolje se osjeća kada igra, kada ima kontinuitet i tada može pokazati ono najbolje od sebe i to je bio glavni razlog mog odlaska u Švicarsku. Osjetio sam da će to u Genoi biti teže ostvarivo i u razgovoru s ljudima iz kluba procijenili smo da je posudba dobro rješenje – rekao je Petar Brlek, bivši veznjak Slaven Belupa i sadašnji igrač švicarskog prvoligaša Lugana, za Dravu.info.

U Luganu će mu trener biti bivši proslavljeni švicarski reprezentativac Fabio Celestini.

– Trener Celestini je imao bogatu igračku karijeru i uvjeren sam da će isto tako biti uspješan u trenerskoj karijeri. Igrao je na sličnoj poziciji kao i ja te mi svakodnevno pomaže svojim savjetima i ukazuje mi na stvari koje bih trebao popraviti. A naravno da kao bivši igrač zna kako igrači razmišljaju, kako se postaviti u određenim situacijama i što igračima u datom trenutku treba – objasnio je Brlek.

Izvor: fclugano.com

Lugano se trenutno nalazi na osmom mjestu tamošnjeg prvenstva, a riječ je o klubu koji ima ambicije ulaska u europska natjecanja.

– Kao ekipa imali smo mnogo problema na početku sezone, dosta igrača nije prošlo pripreme, stigli su nakon već par odigranih kola – među njima i ja – pa se dogodila promjena trenera, pa je trebalo vremena da sjedne sve na svoje mjesto… Sada momčad ima kvalitetu i uvjeren sam da ćemo u drugom dijelu sezone uhvatiti jedno od mjesta koja vode u Europu. Lugano je predivan, miran grad koji se nalazi na obali jezera odmah uz granicu s Italijom i prvi jezik je talijanski. Ovdje nema neke velike euforije oko nogometa budući da je prvi sport hokej i puno više ljudi se interesira za hokej – riječi su Brleka.

Brlek je svjestan da mu ova sezona može biti prekretnica u nogometnoj karijeri.

– Da ovako kažem: 2017. mi je bila godina iz snova, igrao sam odličan nogomet u Poljskoj, ostvario transfer u Genou i ubilježio prve minute u jednoj od pet najboljih liga u Europi. S druge strane, 2018. godina na sportskom planu možda nije prošla onako kako sam očekivao, a u novoj 2019. sam si opet postavio nove ciljeve koje ću pokušati ostvariti. Međutim, ne žalim ni za čim, smatram da za sve ima vremena, pogotovo u nogometu. Sada ću se koncentrirati na to da što bolje odradim ovu sezonu do kraja, bez ozljeda, nakon koje mi ostaje još tri godine ugovora s Genoom gdje ću se pokušati dokazati – objasnio je Brlek.

Švicarska liga sjajna je za afirmiranje mladih igrača, a glavnu riječ vode klubovi Basel i Young Boys.

– Švicarska liga ima klubove poput Young Boys, Basel, Zürich, Grasshoppers… No nisu to više klubovi kao što su nekad bili, izuzev Young Boysa koji su daleko najbolja ekipa u ligi, ne odskaču toliko kvalitetom od drugih. Kad bih je usporedio s hrvatskom i poljskom ligom rekao bih da je kvalitetom sve to tu negdje, glavna razlika je naravno u infrastrukturi i atmosferi na utakmicama – zaključio je Brlek.

Pred Brlekom je izuzetno važna polusezona u kojoj mora dokazati da mu je mjesto u Genoi, a ako se posudba pokaze kao dobar potez, ne sumnjamo da će se Petar konačno dokazati i u talijanskom prvoligašu.

zatvori