Srijeda, 24. travnja 2024.

NIKOLA JAMBOR ekskluzivno za Dravu.info: U Portugalu se od prvog dana osjećam odlično i zadovoljan sam svojim igrama

Bivši veznjak Slaven Belupa Nikola Jambor sredinom prošle godine ostvario je transfer u portugalski prvoligaš Rio Ave. Svakom mladom igraču treba određeno vrijeme da se privikne na nove suigrače i sredinu, a Nikola je ubrzo nakon dolaska postao prvotimac.

Nikola je prošao kompletnu Slavenovu nogometnu školu. Nakon dvije sezone igranja u redovima Farmaceuta ostvario je transfer u belgijski Lokeren u vrijednosti 700 tisuća eura. U Lokerenu je bio godinu dana pa je otišao na jednogodišnju posudbu u Osijek. Kako mu je posudba istekla, a nije želio ostati u Lokerenu, preselio je u Portugal.

– U Portugalu se od prvog dana osjećam odlično. Brzo sam se naviknuo na klub, grad, klimu, hranu, ljude i jezik. Moram priznati da sam sa svime jako zadovoljan. Grad nije prevelik, oko 80.000 ljudi živi ovdje, samo je problem ljeti jer je to turističko mjesto i stvarno je krcato i prometno za vrijeme ljetnih mjeseci – rekao je Nikola Jambor, bivši igrač Slaven Belupa i sadašnji veznjak portugalskog Rio Avea.

Jambor je plemeniti veznjak koji voli imati loptu u nogama, a upravo se takav igrač traži u portugalskoj prvoj nogometnoj ligi. Iako je imao određenih problema s ozljedama, Nikola se brzo adaptirao na portugalski nogomet i za sada pruža odlične partije.

– Uglavnom sam odigrao sve utakmice ove sezone, osim naravno dok sam pauzirao mjesec i pol zbog rupture meniskusa, ali taj dio je iza mene i osjećam se sve bolje i bolje. Liga je izuzetno zahtjevna, pogotovo tehnički jer uglavnom sve ekipe pokušavaju igrati nogomet bez preskakanja igre. U portugalskom nogometu glavnu riječ vode četiri velike ekipe (Benfica, Porto, Sporting Lisabon i Braga) koje se svake godine odvoje od ostatka lige i teško je držati korak s njima – riječi su Jambora.

Izvor: rioavefc.pt

U izrazito teškoj konkurenciji, Rio Ave je klub koji može zadati probleme “velikoj četvorki”, a glavni cilj kluba je ulazak u kvalifikacije za Europsku ligu. Prije nekoliko dana, Jambor je sa svojom momčadi igrao protiv velike Benfice. Iako su nakon 20 minuta vodili s 2:0, Benfica je u konačnici slavila s velikim preokretom od 4:2.

– Ambicije kluba su ponoviti uspjeh od prošle godine, a to je peto mjesto i ponovni ulazak u Europu. Imali smo odličan početak sezone, ali trenutno se nalazimo u rezultatskoj krizi jer je prije par tjedana trener Jose Manuel Gomes napravio transfer u engleski Reading i bili smo par kola bez trenera. Protiv Benfice smo prvi puta igrali pod novim trenerom Danielom Ramosom i siguran sam da je bolji period ispred nas. Peto mjesto nam bježi šest bodova i tek smo na pola prvenstva, tako da sam siguran da na kraju možemo uhvatiti tu poziciju.

Kako i kaže sam Jambor, u svlačionici mu je zaista odlično, a polako i u potpunosti savladava portugalski jezik.

– Cijelu komunikaciju u svlačionici i intervjue odrađujem na portugalskom. Još ne govorim tečno, ali siguran sam da ću do ljeta savladati portugalski u potpunosti. U svlačionici se najviše družim s Tonijem Borevkovićem koji je u klub stigao iz Rudeša nešto malo prije mene. Ali imam dobar odnos sa svim suigračima, atmosfera u ekipi je jako dobra i ovdje ću svakako igrački napredovati – zaključio je Jambor.

Ako Nikola nastavi s dobrim partijama uskoro bi se mogao naći na radaru Benfice ili Porta. Poznata je činjenica da igrači Rio Avea već godinama nakon dobrih igara prelaze u najveće portugalske klubove, a pravi primjer toga je i transfer Filipa Krovinovića koji je ostavio sjajan dojam u Rio Aveu i napravio transfer u Benficu.

zatvori