Petak, 29. ožujka 2024.

Knjižnica dobila čak 420 tisuća kuna za kupnju novih knjiga i ostale građe

Ministarstvo kulture ponovno je poduprlo rad koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Ove godine s 589 tisuća kuna, što je u razini s proteklom, a novac će Knjižnica iskoristiti za nabavu knjižnične građe, investicijska ulaganja, programe i projekte te odlazak koprivničkih knjižničarki na Svjetski kongres knjižničara.

U knjižnici još čekaju rezultate natječaja za projekt vezan uz zaštitu stare i rijetke knjižnične građe, no već sad, kaže ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina, mogu biti zadovoljni:

– Iznos je u proteklim godinama znao biti puno viši. Naročito kad se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju knjižnične građe koja je trajala godinama, a završila je 2003. godine. Međutim, u očekivanju nove zgrade ova sredstva su nam jako bitna za realizaciju planiranih programa i projekata.

Dijana Sabolović-Krajina.

Posebno su zadovoljni, istaknula je ravnateljica knjižnice, što su im povećana sredstva za obnovu knjižnične građe. Ove godine za kupnju knjiga dobili su 420 tisuća kuna, 50 tisuća više nego godinu ranije. Taj novac, plus onaj koji će za istu namjenu dobiti od Grada i Županije, knjižnica planira uložiti u građu koja će biti atraktivna djeci i odraslima.

– Za taj novac ćemo nabaviti sve ono što korisnici najviše traže: popularnu beletristiku domaćih i stranih autora, naslove za stručno-znanstveni odjel, slikovnice… Međutim, kako bismo bili u skladu s trendovima u svijetu i modernizirali poslovanje, razmišljamo o novim vrstama građe. Razmotrit ćemo mogućnost pretplate na elektroničke servise – rekla je voditeljica službe nabave i obrade Ana Škvarić.

Ana Škvarić.

A kako bi što lakše odabrali u koju građu uložiti novac, iz koprivničke knjižnice pozivaju svoje korisnike da im se obrate i predlože sve što bi ih zanimalo. Svoje prijedloge mogu dati osobno knjižničarima ili popunjavanjem online ankete na internet stranici Knjižnice.

zatvori