Utorak, 23. travnja 2024.

KALNIK TRAIL Prva utrka prirodnim ljepotama Kalničkog gorja trčat će se u ožujku

Prva utrka prirodnim ljepotama Kalnika održat će se u ožujku. Riječ je o trail utrci koja podrazumijeva trčanje ili hodanje označenim stazama, uglavnom planinarskim ili šumskim putevima.

Utrka Kalnik Trail 2019. vodit će natjecatelje prekrasnim krajolikom Kalničkog gorja i to kroz tri trase različitih duljina: 7, 14 i 25 kilometara. Nazvane su po kalničkim naseljima: najkraća se zove BOR po mjestu Borje, srednja je POTOK po Kalničkom Potoku, a najdulja je KAMEN po Kamešnici. Pobjeđuje, naravno, onaj koji prvi prođe kroz cilj.

Mladen Kešer. Snimio Marko Posavec.

– Ovo je novi projekt koji bi trebao dati jednu novu turističku dimenziju Općini Kalnik – pojasnio je predsjednik kalničke Turističke zajednice, ujedno i načelnik Općine Mladen Kešer. – Smatram da naš kontinentalni turizam mora itekako raditi na ovakvim projektima koji su usmjereni zdravlju. Prodaja sunca i mora kod ljudi je stvorila naviku, ali sada moramo stvarati neke druge, između ostaloga i zdravstveni turizam. Turisti bi trebali doći na Kalnik i ovdje u kontinentalnu Hrvatsku održavati svoju kondiciju, pa je ovaj projekt zapravo začetnik zdravstvenog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Slijeva: Vilim Ivančan, Mladen Kešer, Marjana Fržović i Stjepan Žeđa. Snimio Marko Posavec.

Podravina i Prigorje imaju mnogo prirodnih ljepota, od Drave preko Kalnika do Đurđevačkih peski, no za uistinu ih doživjeti nije dovoljno obići ih automobilom, istaknuo je Kešer i dodao da se nada da će Kalnik Trail postati tradicionalan, poput polumaratona Križevci – Kalnik koji se trči već 15 godina. Najavio je i da će Kalnik Trail predstaviti i u okolnim županijama i gradovima.

Snimio Marko Posavec.

Trase utrke prilagođene su svim uzrastima i kategorijama, a Kešer bi osobito volio na Kalnik Trailu vidjeti obitelji. – Pozivam sve obitelji da dođu s djecom i da djeci pokažu da nije cilj imati računalo stalno okrenuto prema sebi, treba nekad okrenuti računalo na drugu stranu, ući u prirodu i upoznati njene zakonitosti – poručio je Kešer. Stoga je najkraća trasa, od 7 kilometara, prozvana obiteljskom, a organizatori će uvesti i posebnu kategoriju za obitelji s djecom. Ta 7-kilometarska trasa bit će prilagođena i za canicross kategoriju – natjecatelje koji trče s psima.

Vilim Ivančan. Snimio Marko Posavec.

– Trail je, za razliku od cestovnog odnosno atletskog trčanja, kretanje kroz prirodu; po brdskim terenima, šumskim stazama, poljskim putevima, planinarskim stazama… – pojasnio je mladi informatičar i suradnik na projektu Vilim Ivančan. – Iako su i trail utrke natjecateljskog karaktera, taj dio često pada u drugi plan jer vode lijepim krajolicima i prirodom, pa sudionici ponekad ne “ganjaju rezultat” nego nastoje što više uživati u prirodi.

Na trasi utrke postojat će četiri točke okrepe: kod Lovačke kuće u Vratnom, u Ljubelju Kalničkom, na drugom najvišem vrhu Kalnika – Peci te kod vidikovca na zapadnom dijelu kalničkog grebena. Utrka je otvorena svim natjecateljima koji smatraju da su spremni proći stazu koju su odabrali.

Trase Kalnik Traila s označenim točkama okrepe.
Marjana Fržović. Snimio Marko Posavec.

– Kalnik Trail će omogućiti natjecateljima da dođu pokazati svoje sposobnosti, ali i svima drugima da na jedan organiziran način upoznaju ljepote Kalnika i prirode ovog kraja – rekla je predsjednica Udruge kineziologa grada Križevaca Marjana Fržović. – Nadam se da ćemo ovaj događaj organizirati iz godine u godinu te da će svaki put biti sve bolji.

Kalnik Trail organiziraju Udruga kineziologa grada Križevaca i skupina građana-entuzijasta uz potporu Općine Kalnik, općinske Turističke zajednice te načelnika i predsjednika Mladena Kešera.

Kalnik Trail 2019. održat će se 23. ožujka sa startom i ciljem u Kalniku.

Informacije o utrci

Okvirni raspored
7:30 – 9:30 Registracije u selu Kalnik
10:00 Start za dvije kategorije (POTOK i KAMEN)
10:15 Start za kategoriju BOR
10:30 Start za kategoriju CANICROSS
12:00 – 18:00 Obrok na cilju / grah i piće
13:30 Proglašenje pobjednika za sve kategorije
14:15 Limit za sudionike utrke BOR
14:30 Limit za sudionike utrke CANICROSS
15:30 Limit za sudionike utrke POTOK
17:00 Limit za sudionike utrke KAMEN

Staze

  • BOR: ~7 km, ~150 m uspona (označena, 1 okrepa, vremenski limit 4 sata )
  • POTOK: ~14 km, ~500 m uspona (označena, 2 okrepe, vremenski limit 5 sati i 30 min)
  • KAMEN: ~25 km, ~1000 m uspona (označena, makadam, šumski putevi i staze, 4 okrepe, vremenski limit 7 sati)

Obavezna oprema: odjeća sukladna vremenskoj prognozi, mobitel s napunjenom baterijom te s brojem mobitela upisanim u prijavi.

Prijave za utrku zaprimaju se isključivo na ovoj poveznici. Prijava je potvrđena uplatom startnine.

Startnina:

  • prijava i uplata do 1. ožujka 2019. – 100 kn (50 kn na žiro-račun udruge do navedenog datuma, 50 kn na dan utrke na prijavama)
  • prijave od 2. ožujka do 17. ožujka 2019. 150 kn (100 kn na žiro-račun udruge do navedenog datuma, 50 kn na dan utrke na prijavama)
  • prijava i uplata na dan utrke – 150 kn (bez startnog paketa i majice)

Mlađi od 13 godina sudjeluju besplatno uz pratnju odgovorne osobe.

Polog za startninu 50kn /100kn se uplaćuje na žiro račun:

  • Udruga kineziologa grada Križevaca
  • IBAN: HR9623600001102697164
  • Opis plaćanja: “Kategorija – Ime i prezime”

Startnina uključuje organizaciju utrke, majicu, natjecateljski broj, tekućinu i hranu na okrepnim stanicama i obrok nakon utrke, finišersku medalju, nagrade za ukupne pobjednike u kategorijama te najmlađeg i najstarijeg trkača.

KONTAKT:
Organizator: Udruga kineziologa grada Križevaca
Brojevi organizatora:
Vilim: 098/375-079
Diana 098/491-922
Maja 099/691-6668
Marjana 091/25-7709
e-mail: [email protected]

Prijave na utrku: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/754
Facebook stranica: https://www.facebook.com/KalnikTrail/

zatvori