Petak, 19. travnja 2024.

Iza nas je dosad najhladnije jutro ove zime, u Koprivnici izmjereno -10 stupnjeva

Temperatura u Koprivnici jutros se spustila gotovo do okruglih -10 stupnjeva, što je najniža temperatura dosad izmjerena ove zime.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici je jutros u 7 sati izmjereno -9,8 Celzijevih stupnjeva. Slično je izmjereno i u Križevcima: -9,2°C, dok je Varaždin bio još hladniji uz -10,6°C. Najhladnija u ovom dijelu Hrvatske bila je, uobičajeno, Bednja s -14,2°C.

Tako niske temperature bile su očekivane s obzirom na to da se tijekom noći razvedrilo, a prestao je puhati i sjeverni vjetar, što se jasno vidi na priloženom grafikonu s automatske meteorološke postaje Ivanščak. Izraženi pad temperature počeo je iza 2 sata u noći.

Temperatura (crveno) i vjetar (zeleno) tijekom protekla 24 sata, prema mjerenjima automatske meteorološke postaje Ivanščak. Izvor: pljusak.com

Spomenimo i da su dvije koprivničke automatske meteorološke postaje zabilježile nešto višu, ali vrlo sličnu minimalnu temperaturu: najniže mjerenje na Ivanščaku bilo je -9,1°C u 6:40, a u Herešinu -8,6°C u 6:55.

Nedjeljno jutro još uvijek će biti hladno, iako ne baš ovako: vjerojatno neće ići ispod -4 do -6 stupnjeva, a možda ni toliko. Danas popodne, naime, zapuhat će jugozapadni vjetar ususret promjeni vremena koja nam stiže u ponedjeljak pa će i temperature zraka biti u porastu. Prognozu vremena za danas i sljedeća dva dana možete vidjeti ovdje.

Na kraju podsjetimo da je najniža temperatura ikad izmjerena u Koprivnici -28°C 11. veljače 1929. godine. 23. siječnja 1942. bilo je samo mrvicu toplije od toga: -27,9°C, dok je najniže službeno mjerenje -26,1°C od 16. veljače 1956.

zatvori