Petak, 19. travnja 2024.

Novi izbori na Podolicama koštat će 20 tisuća kuna, Kovačić: Ako se tu ne možemo dogovoriti, ne znam kaj radimo u politici

Nisu se smirile tenzije između političkih stranaka i nezavisnih kandidata nakon neuspjelih pokušaja formiranja Vijeća Mjesnog odbora na koprivničkim Podolicama.

Tako su gradski vijećnici jučerašnju sjednicu iskoristili da bi se međusobno optuživali i prozivali; tko je odgovoran za to što u tom gradskom mjesnom odboru izbori moraju biti ponovljeni i zbog toga što će za to iz gradskog proračuna biti izdvojeno 20 tisuća kuna.

Raspravu je započeo nezavisni Marijan Šiško koji je rekao da do ponavljanja izbora nije smjelo doći, tvrdeći da se glavni krivac za takav rasplet situacije ne bi trebao tražiti među nezavisnima:

– To se moglo riješiti dogovorom HDZ-a i SDP-a, a kad su u pitanju nezavisni, moram reći da je nezavisna lista Danijele Glavosek-Kovačić prva dala prijedlog da u svim mjesnim odborima u kojima su naši ljudi izabrani, da participiraju u vlasti onoliko koliko su dobili mandata. To je prihvaćeno u mjesnim odborima Brežanec i Lenišće pa je moglo biti i na Podolicama.

Marijan Šiško. Snimio Marko Posavec.

Tom izjavom Šiško je stao na žulj dugogodišnjem predsjedniku Vijeća mjesnog odbora na Podolicama, HDZ-ovom Mariju Vrbaniću. Kao članu pregovaračkog tima vezanog uz konstituiranje mjesnih odbora u svojoj stranci, dan-danas mu, rekao je, nije jasno s kim je od nezavisnih trebao komunicirati:

– Imali ste tri nezavisna vijećnika u Podolicama koji su nezavisni između sebe. Ako ste javno, putem medija poslali prijedlog sporazuma, to je došlo ispred nezavisnih, a ja sad ne znam od kojih nezavisnih, i onda taj svoj sporazum ne prihvatite! Ja se doista pitam jesam li ja pio vodu ili što sam pio?! Stvarno mi nije jasna vaša rasprava, nemojte se ljutiti – rekao mu je Vrbanić.

Mario Vrbanić. Snimio Marko Posavec.

Za dvadeset tisuća kuna moglo se izgraditi dječje igralište ili autobusno stajalište na Podolicama, poručio je Vrbanić te održao kratku edukaciju o ulozi mjesne samouprave u funkcioniranju jedinice lokalne samouprave:

– Uloga mjesnih odbora je da bude spona između građana i gradske vlasti, onih koji donose odluke, koji rade projekte i koji su za njih nadležni. Mjesni odbori nemaju ingerenciju gradnje škole, ne upravljaju gradskim proračunom i tako dalje.

Prozivke na relacijama nezavisni – HDZ nisu se stišavale pa je predsjednik Vijeća Ivan Pal rekao svoje:

– Ovome o čemu mi danas raspravljamo nije mjesto na sjednici Gradskog vijeća. To je pitanje stranaka i lista! Kaj ima Gradsko vijeće raspravljati jesmo li se na Podolicama uspjeli dogovoriti? Sjednite si vi stranački čelnici i dogovorite se. Da sam ja donosio odluku, tamo bismo danas imali dogovorenu stvar. Dogovoriti se moraju oni koji se mogu dogovoriti, u politici uvijek postoje oni s kojima se ne da dogovoriti i to je tako. Gdje ima dobre volje, može se i kohabitirati. Ja vam predlažem da ovog trena prekinemo ovu raspravu koja nikamo ne vodi.

Snimila Nela Carek.

Podsjetimo samo da je na izbore za Vijeće mjesnog odbora na Podolicama izašlo 316 birača, što je 9,81% stanovnika mjesnog odbora. Ponovljeni izbori koštat će dvadeset tisuća kuna.

– Ovo su najniži izbori. Ako se tu ne možemo dogovoriti i ako nam tu nisu bitni građani koji žive u tom mjesnom odboru, da njima pomognemo i njima služimo, ne znam kaj radimo u politici – zaključio je u svom izlaganju HDZ-ov Goran Kovačić.

Izbori na Podolicama bit će ponovljeni 3. ožujka.

Goran Kovačić. Snimio Marko Posavec.
zatvori