Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Tradicionalnim običajima u Podravini se obilježava Vincekovo

Zamjenik župana Darko Sobota u subotu, 19. siječnja prisustvovao je svečanom otvaranju novoasfaltirane vinsko-biciklisičke ceste koja povezuje đurđevačka prigradska naselja Mičetinac i Čepelovac.

Otvaranje ceste održano je u sklopu proslave Vincekova u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i gradske Turističke zajednice, riječ je o dionici dugoj nešto manje od 10 kilometara, a uz nju se nalazi preko 600 klijeti s vinogradima, šumama, voćnjacima i oranicama.

Izvor: kckzz.hr.

Zamjenik Sobota je pred brojnim okupljenim vinarima, vinogradarima i drugim gostima čestitao Gradu Đurđevcu na ovom prekrasnom daru povodom proslave Vincekova, dodavši kako je to velika investicija financirana sredstvima Europske unije, na čemu je također uputio pohvale.

– Vama, vinarima i vinogradarima, koji ovdje imate svoje vinograde i OPG-ove zasigurno je nova ceste od ogromnog značaja, a dopriijet će i razvoju turizma u Đurđevcu i đurđevačkoj Podravini. U ovom se kraju malo ljudi odlučivalo na razvoj turizma i nadamo se kako će se to, uz ovaj prekrasan preduvjet, promijeniti – dodao je zamjenik Sobota.

Izvor: kckzz.hr.

Domaćin proslave, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Marijanko Ređep kazao je kako će nova cesta omogućiti više dolazaka turista te kako se dovršetkom tog projekta već desetak okolnih vinara zainteresiralo za uređivanje kušaona ili smještajnih kapaciteta.

– Cesta je financirana iz EU sredstava, a predstavlja pomak ka činjenici da bi sve ove klijeti jednog dana mogle biti turističke smještajne jedinice. Ovo je priroda koja zaslužuje oplemenjivanje stavljanjem u turističku funkciju – kazao je na otvaranju predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković, a gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči govorio je i o drugim mjerama poticanja turizma na đurđevačkom području.

Izvor: kckzz.hr.

Nakon uvodnih govora, svečano je prerezana vrpca od kobasica, a zatim se krenulo u vinograd na proslavu Vincekova koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana. Uz prigodni obred i glazbeni program, posjetitelji su uživali u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Vincekovo se obilježava diljem Podravine i Prigorja. Tako je Udruga VVV Komarna 2001 Novigrad Podravski proslavu organizirala kod Željka Vuljaka na Miholjanskom Bregu.

Objavljuje Jadranka Lakuš u Nedjelja, 20. siječnja 2019.

 

zatvori