Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: JOŠ JEDAN DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE Ledena berba u Vinariji Kostanjevec

Vinarija Kostanjevec u subotu je pripremila još jedan događaj za pamćenje kojim je ponovno potvrdila da se u Lukovcu razvija i potvrđuje sjajna vinska priča koja ovu vinariju smješta u sam vrh vinarstva u Hrvatskoj.

Dok se u mnogim vinogradima ovih dana započinje s prvim radovima za narednu berbu, vinarija Kostanjevec ledenom berbom tek zaključuje 2018. godinu. Na 1500 čokota graševine i sivog pinota grožđe je odolijevalo kiši, vjetru i snijegu sve do kraja siječnja.

“Trud, strpljenje i zalaganje ljudi koji su brinuli da dočekamo ovaj dan rezultiralo je fenomenalnom sirovinom koja je po viđenom nadmašila sve dosadašnje ledene berbe. Ovo nam je, naime, četvrta predikatna berba što je značajan uspjeh s obzirom na to da klimatske promjene posljednjih godina gotovo i ne omogućuju grožđu da ovako dugo ostane u vinogradu”, pohvalili su se iz vinarije Kostanjevec.

Dosadašnje ledene berbe vinarije Kostanjevec bile su isključivo mono sortne i rađene isključivo od graševine. Kako bi vino postiglo dodatnu kompleksnost i snagu graševini je pridodan sivi pinot kao sorta koja kroz svoju voluminoznost daje ovom vinu dodatnu dimenziju.

Parametri u berbi nadmašili su sve dosadašnje predikatne berbe, što je garancija da će i vino nakon što dozrije i odleži pokazati svoj puni potencijal, poručuju iz vinarije Kostanjevec.

zatvori