Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Nastavljeno školovanje s kojim se može naći posao, diplome zaslužilo 15 novih polaznika Pouke

Šestorica elektrozavarivača i devetero voditelja za izradu i provedbu EU projekata primilo je danas uvjerenja o uspješno završenom osposobljavanju i usavršavanju.

Programe je provodilo Obrtničko učilište POUKA u koprivničkom sjedištu županijske Obrtničke komore, a financirao ih je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci.

Riječ je o najtraženijim programima – dosad je održano sedam programa za voditelja i provedbu EU projekata te 13 za elektrozavarivače, istakla je ravnateljica POUKE Jasmina Sinovec te pojasnila da je riječ o programima za struke tražene na tržištu rada:

– S obzirom na to da se radi o vrlo deficitarnim zanimanjima, osobito kad govorimo o metalskoj industriji i sektoru metalske industrije, brodogradnje i strojarstva, oni su se vrlo brzo zaposlili – gotovo svi zavarivači i ne samo elektrozavarivači već i ostali zavarivači koji su završili programe kod nas. Možemo slobodno reći da je zapošljivost osoba koje završe ovaj program preko 90%.

Program za voditelja i izradu EU projekata polaze i nezaposleni, ali i zaposleni u institucijama i gospodarstvu, upozorila je ravnateljica Sinovec:

– Taj program sustavno uči kako aplicirati i provoditi projekte. Oni su pokazatelj da naši projekti u Koprivničko-križevačkoj županiji su uspješni zahvaljujući i ovom programu.

Kornelije Horvat, nezaposleni 23-godišnjak iz Koprivnice, završio je edukaciju za elektrozavarivača i premda je završio školu za računalnog operatera, šansu za posao vidi upravo u ovoj struci iako je, kaže, riječ o teškom poslu. Rekao nam je i što radi elektrozavarivač te što su radili na ovom programu:

– Elektrozavarivač vari dijelove, spaja više materijala. Bilo je dosta prakse, svašta smo učili i nije tako jednostavno kako izgleda na prvi pogled.

Tomislav Biškup, zaposlenik PORA-e razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije objeručke je prihvatio priliku koju mu je za dodatno usavršavanje pružio Zavod za zapošljavanje. Naime, nimalo ne dvoji u perspektivnost zanimanja voditelja za izradu i provedbu EU projekata:

– Ovo zanimanje ima veliku perspektivu. To je posao budućnosti jer se sve više novca izvlači iz Europske unije pa se za to sve više pišu EU projekti.

Kandidatima koji su uspješno završili programe obrazovanja čestitali su i poželjeli im sve najbolje predsjednica županijske Obrtnike komore Irena Kovačić, pročelnica Zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Upravo je on istakao važnost cjeloživotnog učenja te obrazovanja prema potrebama tržišta rada:

– Deficitarnost nekih zanimanja očito je prisutna. Na Zavodu za zapošljavanje je, kao što ste i vi bili, velik broj nezaposlenih koji nemaju određena znanja i kompetencije za zanimanja potreba tržištu rada. Stoga je i ova edukacija dobra stvar. Nadam se da ćete vrlo brzo naći svoja radna mjesta. I nadam se da vaše obrazovanje neće na tome stati, da ćete raditi na svom cjeloživotnom obrazovanju i da ćete se usavršavati – zaključio je dožupan Ljubić.

zatvori