Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Asfaltirana je i posljednja ulica u Subotici Podravskoj, Štromar: Vlada se okreće sjeveru Hrvatske

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koprivničko-križevački župan Darko Koren i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman danas su svečano otvorili prometnicu u Subotici Podravskoj.

800 tisuća kuna, koliko je dosegla investicija na uređenju 900 metara dugog makadamskog puta u Ulici Kostanjevec osigurali su Općina Rasinja, Koprivničko-križevačka županija te Ministarstvo regionalnog razvoja.

Predrag Štromar. Snimila Nela Carek.

– Kad bismo analizirali jedinice lokalne samouprave, u zadnjih godinu i pol dana najviše su uložile, i najviše će tek uložiti, Koprivničko-križevačka županija i Općina Rasinja. Dosad nisu imale takve mogućnosti jer nije bilo otvoreno toliko fondova, nije im bilo na raspolaganju toliko sredstava iz Ministarstva graditeljstva, a i izmjenama zakona o financiranju općina i gradova te županija dodijeljena su posebna sredstva unazad dvije godine – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

U toj podjeli sredstava najbolje su, kaže potpredsjednik Vlade, prošle upravo jedinice lokalne samouprave na sjeveru Hrvatske.

– A oni su uvijek dosad bili zapostavljeni. Prvi puta da Vlada razmišlja o sjeveru Hrvatske. Uvijek im je uzimala i davala istoku i jugu, a sad se to mijenja. To dobro koriste načelnik Rasinje i vaš župan i neka samo tako nastave – zaključio je.

Darko Koren. Snimila Nela Carek.

Zadovoljstvo trenutnim stanjem i perspektivama izrazio je i župan Darko Koren. Susret u Subotici iskoristio je kako bi zahvalio potpredsjedniku Vlade Štromaru:

– Gospodin Štromar jedan je od rijetkih državnih dužnosnika s kojim možete komunicirati. Uvijek je na raspolaganju kad ga trebate. Često dolazi k nama. Slična prigoda ovoj bila je i nedavno u Ferdinandovcu. Vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati, tim više što smo mi u našoj županiji spremni povlačiti novac za realizaciju ovdašnjih projekata.

Predrag Štromar, Danimir Kolman i Darko Koren. Snimila Nela Carek.

Do svojih domova sada će lakše doći desetak obitelji, a put će biti prohodniji i brojnim vikendašima te članovima rasinjskog Lovačkog društva Vepar. Ulica Kostanjevec bila je zadnja neasfaltirana ulica u Subotici Podravskoj, no posla diljem ostatka općine ima još:

– Općina Rasinja ima 105 kvadratnih kilometara, a ima i 200 kilometara nerazvrstanih cesta. Gornji dio terena nam je dosta neasfaltiran i na tom dijelu morat ćemo asfaltirati 50 kilometara. Uz pomoć Ministarstva graditeljstva, ali i Ministarstva regionalnog razvoja te defiskaliziranih sredstava ćemo to riješiti. Nadam se da će veliki dio biti riješen u roku od dvije godine – kazao je načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman.

Snimila Nela Carek.

Načelnik Kolman istaknuo je i da su u Rasinji prošle godine počeli rješavati problem vodovoda. U suradnji s Koprivničkim vodama izgradili su magistralni vodovod od P. S. Radeljevo Selo do Male Rijeke te crpnu stanicu Radeljevo Selo i vodospremu Duga Rijeka. Ostaje im, kaže, još samo 20 posto područja koje u toj općini nije pokriveno vodovodnom mrežom.

Predrag Štromar, Jasmina Pavlović, Danimir Kolman i Darko Koren. Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
zatvori