Četvrtak, 25. travnja 2024.

DINO UDOROVIĆ Mladi Koprivničanac među najboljim studentima zagrebačke Ekonomije

Mladi koprivnički ekonomist Dino Udorović izborio je mjesto među najboljim studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon uspješne obrane diplomskog rada dobio je najveću potvrdu da se trud isplati i nagrađuje. Njegov diplomski rad “Divergentnost razvojnih obrazaca u Republici Hrvatskoj” donio mu je dekanovu nagradu te je uvršten među pet najboljih diplomskih radova u akademskoj 2017./2018. godini.

Dino Udorović, privatna arhiva

O izboru zanimanja, motivaciji, planovima… Dino je više ispričao Dravi.info.

– Već na kraju osnovne škole znao sam da želim studirati ekonomiju. A kako bih dobio što više predznanja i olakšao si studiranje, upisao sam Srednju ekonomsku školu u Koprivnici – rekao nam je Dino.

Kao što je i planirao, nakon srednje je u Zagrebu upisao Ekonomski fakultet, smjer Ekonomija na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj.

Odmah se, kako je rekao, pokušavao nekako diverzificirati, istaknuti u odnosu na druge. Ipak je riječ o najvećem fakultetu u državi s više od 8000 studenata, koji su si istodobno kolege, ali su i svojevrsna konkurencija. A njegova je ambicija bila biti dobrim, ali prema njegovim, poprilično visokim kriterijima.

– Kako bih to uspio, morao sam se odmaknuti izvan svoje komforne zone, jer smatram da se samo tako može napredovati. Fokusirao sam se na to da polažem ispite s visokim ocjenama. Nakon što sam uspio u tome, prijavio sam se na natječaj za demonstratora na Katedri za statistiku. I tu sam bio uspješan, radio sam kao demonstrator dvije godine. Rekao bih da je to bio dosta veliki korak za mene, jer ipak se radi o velikoj odgovornosti i držanju demonstratura i konzultacija za više od 100 studenata, koji ponekad imaju jako teška pitanja, a od vas se očekuje da studentu morate pomoći. Zato sam zapeo još više s učenjem i to je bila prekretnica, jer sam ubrzo shvatio da sve više napredujem, ali i da mi je potreban sljedeći izazov.

Odlučio je stoga obratiti se svojem profesoru kod kojeg je bio i demonstrator. Potom je pod njegovim mentorstvom napisao znanstveni rad: “Analiza beta konvergencije neto plaća zemalja Središnje i Istočne Europe”. Koliko je to Dino dobro odradio govori i činjenica da mu je rad objavljen, i to u znanstvenom časopisu Oeconomicus.

Nakon toga, za sljedeći životni izazov odabrao je studentsku kulturološku razmjenu u SAD-u.

– Na studentskoj razmjeni u Americi sam proveo pet mjeseci. U skladu s programom koji mogu koristiti samo studenti, radio sam četiri mjeseca takozvane sezonske poslove. Ja sam osobno bio konobar u hotelu u New Jerseyju. Posljednji mjesec sam s kolegama putovao zapadnom i istočnom obalom. Doživio sam pravi život u Americi, a iskoristio sam priliku te sam posjetio i Google.

Dino Udorović, privatna arhiva

Boravak u Americi Dini je bilo razdoblje u kojemu je, kaže, prikupio najviše životnog iskustva, ali i najljepše studentske uspomene. I ne samo to, upoznao je mnoge ljude pa se u svakom trenutku može obratiti prijateljima koje je stekao u SAD-u.

A nakon američke bajke fokusirao se na završetak diplomskog studija. I tu je bio uspješan – završio ga je s prosjekom ocjena 4,72.

– U to sam vrijeme počeo razmišljati i gdje ću i što nakon fakulteta. Gledajući kamo sve odlaze moji vršnjaci, a to je nažalost najčešće negdje u inozemstvo, ne mogu reći da i sam nisam pomislio da bih krenuo tim smjerom. Međutim, kako se bližio kraj mog fakultetskog obrazovanja, bio sam sve sigurniji da želim ostati u Hrvatskoj, osobito u Koprivnici, mojem rodnom gradu.

A nakon uspješne obrane diplomskog rada, Dino je dobio i najveću potvrdu da se trud isplati i nagrađuje. Diplomski mu je rad uvršten među najboljih pet u akademskoj godini, a Dino je dobio dekanovu nagradu.

Dino Udorović, privatna arhiva

– Nakon svega mogu definitivno reći da sam uspio u svom naumu da se istaknem u gomili studenata ekonomije. Svaki moj korak u nepoznato i korak izvan moje zone komfora doveo me do bogatog životopisa. Svoj budući razvoj i napredak vidim u Koprivnici. Upravo u svom gradu želim doprinijeti svojim znanjem koje sam dobio kroz dosadašnje školovanje. No ne želim stati samo na magisteriju. Želim se zaposliti, a planiram upisati i doktorski studij.

Dino trenutno traži posao. Čeka rezultate iz kompanija ali i akademske zajednice kamo se prijavio. No najradije bi, kaže, radio u domaćoj kompaniji za koju bi – kad stekne dovoljno iskustva, jednog dana želio raditi i izvan granica Hrvatske.

Dino Udorović, privatna arhiva

A u slobodno vrijeme, Dino vozi bicikl i vježba u teretani, bavi se i fotografiranjem. Nekada se bavio i nogometom, no životni prioritet ipak mu je bila – knjiga. Da je dobro izabrao, već se sada vidi po rezultatima koje je postigao.

zatvori