Subota, 20. travnja 2024.

ROĐENDAN Koprivnički bibliobus slavi puna četiri desetljeća kontinuiranog rada

Ova godina u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ proglašena je Godinom bibliobusa. Putujuća knjižnica u ožujku slavi punih 40 godina kontinuiranog rada, a sve aktivnosti koje u knjižnici pripremaju bibliobusu za rođendan bit će posvećena njegovim korisnicima – njih je više od 2500.

Za najmlađe će proširiti projekt Rastemo čitajući kojemu je cilj poticanje rane pismenosti, a mališani će izraditi i slikovnicu o bibliobusu. Između ostaloga, bit će održana i godišnja skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i kalničkog Prigorja.

Petra Dravinski. Snimila Nela Carek.

– Tema skupštine bit će socijalno-inkluzivne usluge pokretnih knjižnica. Mi i članovi Društva imat ćemo priliku naučiti nešto novo i čuti kako bibliobusi i pokretne knjižnice kroz svoje usluge uključuju ljude iz ruralnih područja u razvoj svih segmenata života – rekla je voditeljica Bibliobusne službe Petra Dravinski.

Inače, prvi bibliobus knjižnica je kupila 1979. godine, kao četvrtog te vrste u Hrvatskoj. 2004. godine to već dotrajalo i staro vozilo zamijenila je suvremenijim koje danas obilazi 50 stajališta širom županije. Uz to, posjećuje i sedam prigradskih naselja, ustanova i tvrtki na području grada Koprivnice.

A u knjižnici će u narednom razdoblju tražiti modele po kojima bi mogli kupiti novo vozilo koje bi odgovaralo svim tehnološkim potrebama današnjice. Riječ je o vozilu koje košta oko dva milijuna kuna pa će potreban novac tražiti iz više izvora: od Ministarstva kulture, europskih fondova te regionalne samouprave.

zatvori