Petak, 19. travnja 2024.

Vijećnici usvojili planove koprivničkog Savjeta mladih a gradonačelnik im poručio: Budite buntovni, svađajte se i “tucite” za svoje ideje. Objavite rat cijelom svijetu

Savjet mladih Grada Koprivnice podastro je Gradskom vijeću na uvid i odlučivanje Plan rada i financijski – 15.000 kuna težak plan za iduću godinu.

Nakon što je gradonačelnik Mišel Jakšić pozvao vijećnike da podrže ove dokumente, o njima je više govorio predsjednik Savjeta Ivan Pišpek. Pojasnio je da im je nakon prolaznih problema s kojima se Savjet sretao, najvažniji cilj održati kontinuitet rada ovog tijela, ali i povezati se s mladima u sveučilištu i školama:

– Plan nam je u idućoj godini što više se povezati sa Sveučilištem Sjever. Bilo bi dobro uključiti studente u naš gradski život a možemo zajedno osmisliti i viziju Kampusa. A preko programa “Maturanti pitajte studente” želimo se dodatno povezati sa srednjoškolcima, poglavito učenicima trećih i četvrtih razreda.

A jedan od najvažnijih projekata Savjeta mladih svakako je Akupunktura grada, istakao  je predsjednik Pišpek:

– Akupunktura grada je projekt koji smo pokrenuli početkom studenoga. U prvoj fazi smo u Kulturno-kreativnom centru Pixel ugostili profesore s Arhitektonskog fakulteta. Oni su doveli i studente i pokazali što su do sad učinili na projektu uređenja Trga mladosti. Antonio Grgić nas je više uveo u to. Na temeljima toga rada možemo – ako budemo htjeli, nastaviti s uređenjem ovog trga u centru Koprivnice.

Da je riječ o vrijednom projektu dodatno je pojasnio nezavisni vijećnik Antonio Grgić. Aktivizam Savjeta mladih zanimljiva mu je ideja jer su samoinicijativno pokrenuli proces preuređenja Trga mladosti u skladu s njihovim idejama:

– Ideja je zanimljiva stoga jer ne pokušavaju to riješiti s gradskim službama već rade nešto što je novost u Republici Hrvatskoj. Riječ je novoj vrsti urbanizma – o participativnom urbanizmu, ono što se zove „od dolje prema gore“. Savjet mladih koji vodi projekt, okupit će razne udruge civilnog društva zajedno s profesorima s Arhitektonskog fakluteta iz Zagreba. Ovi su uključili urbane šumare iz Zagreba i studente arhitekture a povezali su se i sa Sveučilištem Sjever. Kreirat će niz projekata i programa kojima je cilj preurediti Trg mladosti. Projekt će možda ostati samo na papiru no cilj je da za dvije, tri godine imamo dobar projekt kojim bismo preurediti taj trg i da Grad Koprivnica možda  bude prvi koji će na osnovu participativnog urbazima riješiti to jedno urbanističko-arhitektonsko pitanje uređenja, u ovom slučaju Trga mladosti, zaključio je vijećnik Grgić, inače po struci arhitekt.

Savjet mladih će imati potporu Grada Koprivnice jer Koprivnica treba biti grad mladih, novih ideja, inovacija, ljudi koji su spremni pokretati iskorake i pokretati grad. Rekao je to gradonačelnik Mišel Jakšić ocijenivši da Akupunktura prostora oko Pixela zaslužuje iskorak i da građani znaju što je to kad idu na Trg mladosti. Od mladih je ujedno zatražio da korisne snagu mladenačkog bunta:

– Apeliram da budete buntovni, da se svađate, da se svađate sa svojim gradonačelnikom, da se „tučete“ za svoje projekte – naravno ne fizički, ali nemojte dati da vas netko drugi navodi u kom smjeru da idete. Jer u ovom gradu ima lijepih prostora za Akupunkturu prostora. Na ovom gradskom vijeću nekima teško to prelazi preko usta, no mladima bi puno značilo da napravimo akupunkturu oko školaka. Krasan prostor, arhitektonski iskorak iz vremena socijalizma, imamo tamo parkić, igralište kamo i ja znam ići trčati. Treba nam i tamo akupunktura prostora. Treba nam i oko nove obrtničke škole jer bi ona trebala donijeti nove projekte i novi kvart. Objavite rat cijelom svijetu i borite se za ovaj grad i svoje ideje! Samo tako ova zemlja može ići naprijed.

Gradonačelniku je replicirao nezavisni vijećnik Grgić koji je rekao da se dogodio povijesni trenutak – naime, pojasnio je, apsolutno se slaže sa svojim gradonačelnikom.

Vijećnici su informirani i da će slijedeći sastanak oko projekta Akupunktura grada biti u utorak navečer u gradskoj upravi, a u Savjetu mladih su ocijenili da je upravo Trg mladosti dobra polazišna točka za akupnkture na ostalim gradskim lokacijama.

Gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili planove koprivničkog Savjeta mladih.

zatvori