Utorak, 23. travnja 2024.

VIDEO: ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE Oprezno s antibioticima jer se nećemo imati čime liječiti!

Doktorica Vesna Mađarić, voditeljica Infektološkog odsjeka u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ upoznala nas je s antibioticima – tim ‘čudesnim lijekovima’ koji nam pomažu u borbi protiv bakterijskih infekcija.

No, bakterija je jako puno oko nas, upozorava dr. Mađarić te podsjeća i da ih puno ima i u našem organizmu, osobito u crijevima. No, ti naši dobri susjedi u nekim se uvjetima mogu osiliti i postati jako, jako zločesti, te napasti naš organizam. A zločeste ponekad mogu postati i bakterije iz okoline…

No, premda imamo veliko povjerenje u antibiotike, ne smijemo uvijek posezati za njima. Naime, većinu infekcija – pa tako i gripu, uzrokuju virusi, na koje antibiotici ne djeluju.
Prekomjernom i bespotrebnom upotrebom antibiotika s vremenom smanjujemo njihovu učinkovitost, upozorava dr. Mađarić te iznosi crne prognoze:

– Stručnjaci smatraju da će 2050. godine puno više ljudi umirati od infekcija uzrokovanih bakterijama za koje nećemo imati efikasnih antibiotika nego od karcinoma i malignih bolesti.

A o ispravnoj primjeni antibiotika u koprivničkoj bolnici brine poseban tim stručnjaka. Rezultati njihova rada očituju se u smanjenju korištenja antibiotika, ali i smanjenju nuspojava koje se javljaju kod pacijenata.

Više pogledajte u videu snimljenom tijekom emisije emitirane uživo u programu Radio Drave. Zdravi bili.

zatvori