Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno TJEDNA PROGNOZA Uz snijeg moguća je i ledena kiša, ima li šanse za bijeli Božić?

TJEDNA PROGNOZA Uz snijeg moguća je i ledena kiša, ima li šanse za bijeli Božić?

0
TJEDNA PROGNOZA Uz snijeg moguća je i ledena kiša, ima li šanse za bijeli Božić?
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Suprotno ranijim najavama, novi tjedan ipak nećemo započeti sa snijegom. Zona oborina tijekom ponedjeljka ostat će južnije od naših krajeva i eventualno tu i tamo može nešto simbolično zalepršati. Pa ipak, pred nama je pravi zimski tjedan koji bi nam tamo negdje oko četvrtka ipak mogao donijeti nešto oborina, no u kojem obliku, još ćemo vidjeti.

Što se tiče snježnog pokrivača, on je po službenim mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda u subotu ujutro iznosio 6 centimetara, u nedjelju 5, a jutros tri centimetra. Visina snijega mjeri se na travnatoj površini na kojoj je smještena meteorološka postaja pa tako Koprivnica još uvijek ima snježni pokrivač.

Ponedjeljak će do svog kraja biti pretežno oblačan i hladan uz slab sjeverni povjetarac, a temperatura će doći negdje do nule, možda i malo iznad, ali samo malo. Navečer ćemo ponovno potonuti u minus.

Utorak će također biti većinom oblačan, ali tu i tamo vjerojatno ćemo vidjeti i nešto sunca. Vjetar će biti slab, ujutro ćemo mjeriti negdje oko -3, a poslijepodne bismo mogli i otprilike toliko stupnjeva u plus. No, opet samo nakratko jer navečer opet idemo ispod ništice.

U srijedu će biti oblačno i hladno te suho uz jugoistočni vjetar. Temperatura će uglavnom i dalje biti u minusu, eventualno će poslijepodne doći u sasvim lagani plus.

Krajem četvrtka izgledno je da će biti nekakvih oborina. S obzirom na temperature koje će još uvijek biti niske to bi ipak trebao biti snijeg, no u početku padanja, tamo negdje u drugom dijelu dana, postoji i mogućnost ledene kiše. Situacija bi trebala biti jasnija kako će se navedeni termin približavati. Državni hidrometeorološki zavod zasad za četvrtak u unutrašnjosti najavljuje “oborinu na granici kiše i snijega”.

U petak bi trebalo biti malo toplije pa bi eventualne oborine više naginjale kiši ili ledenoj kiši nego snijegu. No, još je uvijek malo prerano za govoriti o tome.

Općenito, prognostički modeli upućuju na to da će za vikend također biti malo toplije, možda uz malo kiše. A za Badnjak i Božić? Čini se, iako još nije sigurno, da ćemo u dane blagdana imati “tradicionalnu božićnu južinu”, a odmah potom i kišu. Dakle, šanse za bijeli Božić trenutno su vrlo slabe do nikakve.

zatvori