Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno STIŽE SNIJEG Prva prava zimska epizoda zabijelit će Koprivnicu i Podravinu

STIŽE SNIJEG Prva prava zimska epizoda zabijelit će Koprivnicu i Podravinu

0
STIŽE SNIJEG Prva prava zimska epizoda zabijelit će Koprivnicu i Podravinu
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Čini se da nam stiže prvi ozbiljniji snijeg ove sezone. Prema najavama prognostičara, u našem bi dijelu Hrvatske trebao početi padati krajem petka te nastaviti kroz noć i prvu polovicu subote. Rezultat toga mogao bi biti i značajan snježni pokrivač.

Snijeg je u ovakvim sinoptičkim situacijama tradicionalno nezgodno prognozirati. Čak i sada kada je ostalo manje od 24 sata do početka promjene vremena, prognostički modeli drastično se razilaze po predviđenim količinama oborina, doslovno u rasponu od snježne bajke do slabašnog lepršanja. No, realno, snijeg i snježni pokrivač ipak su izgledni u petak i subotu.

Državni hidrometeorološki zavod jutros kaže ovako:

Oblačno, na Jadranu uz kišu, a na kopnu snijeg, češći i obilniji u drugom dijelu dana. Mjestimice će se stvoriti i deblji snježni pokrivač, posebice u gorju. (…) Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu i jaka bura, s olujnim udarima i istočnjak, na jugu i jugo. Najniža temperatura uglavnom od -5 do -1, na Jadranu između 3 i 8. Najviša od -2 do 2, na Jadranu od 4 do 10 °C. Na jugu toplije. (Zadnja izmjena 13.12.2018. u 09 h)

Snijeg bi trebao početi padati negdje u drugoj polovici ili krajem sutrašnjeg dana (petka). Intenzitet padanja ne bi trebao biti jak, ali snježni pokrivač trebao bi se lagano stvoriti i polako povećavati tijekom noći na subotu. Od ostalih meteoroloških parametara bit će hladno uz slab do umjeren sjeveroistočni, u subotu sjeverni vjetar.

U svakom slučaju, sprema nam se ljepša snježna epizoda od onog bljuzgovitog parcentimetarskog snježića 20. studenoga. Koliko ljepša – ostaje nam vidjeti. Pripremite automobile ako još niste, a imajte pri ruci i lopate, za svaki slučaj.

zatvori