Četvrtak, 25. travnja 2024.

POVIJEST SUSRETA Slaven Belupo samo je jednom slavio na Maksimiru, ali s pravom su Dinamova ‘crna mačka’

Nogometaši Slaven Belupa danas će na Maksimiru pokušati iznenaditi favorizirani Dinamo u utakmici četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa. Povodom današnjeg susreta, odlučili smo se prisjetiti nekoliko utakmica u kojima je Slaven Belupo nanio Dinamu skupocjene poraze, ali i kako su Zagrepčani dva puta uzimali Farmaceutima Rabuzinovo sunce.

Slaven Belupo i Dinamo oduvijek gaje prijateljski klupski odnos. Devedesetih godina prošlog stoljeća Podravka je bila sponzor i jednom i drugom klubu. Jednako tako, čelni ljudi koprivničke tvrtke znali su istovremeno biti u upravama, ili bliski upravama, oba kluba.

Farmaceuti su od svojeg ulaska u Prvu hrvatsku nogometnu ligu 1997. godine tek pet puta svladali Modre. Međutim, svaki od tih poraza itekako je naštetio Modrima: Slaven Belupo Dinamu je uskratio titulu, ali i poslao ih u tadašnju Ligu za ostanak.

Slaven Belupo jedina je momčad koja je Dinamu na domaćim terenima, od 1992. do danas zabila pet komada. Prije gotovo 11 godina, 8. prosinca 2007. godine, Slaven Belupo vođen Krunom Jurčićem pobijedio je Dinamo u Koprivnici s 5:2. Pred više od 2500 gledatelja, Slaven Belupo je pogocima Bojana Vručine (2), Mate Jajala (2) i Mateasa Delića razbio Ivankovićeve trupe. Također, Slaven je tvorac i najšokantnijeg poraza u Dinamovoj ligaškoj povijesti. U ožujku 2005. godine, Farmaceuti su na domaćem terenu pobijedili Dinamo s 3:1 i tako ih poslali u tadašnju Ligu za ostanak. Pogotke za kultnu pobjedu Slavena postigli su Igor Musa, Ivica Karabogdan i Marijo Dodik. Pamti se i pobjeda od 2:0 iz 2008. godine, kada je fenomenalni Bojan Vručina postigao dva pogotka.

Jedini puta da su nogometaši Slaven Belupa slavili na Maksimiru bilo je u listopadu 2004. godine. Tada su Farmaceuti pobijedili Dinamo s 2:1, a pogotke za koprivničku momčad postigli su Ivica Karabogdan i Jurica Karabatić.

Posljednja pobjeda Slavena nad Dinamom stigla je prije dvije sezone, kada je 18-godišnji Bruno Bogojević u 92. minuti utakmice zabio gol za pobjedu svoje momčadi od 2:1. Tim porazom Dinamo se praktički oprostio od borbe za naslov prvaka, koji je te godine po prvi puta u svojoj povijesti uzela Rijeka.

Kako je Slaven Belupo “crna mačka” za Dinamo, tako se može reći da je i Dinamo “krvnik” Slaven Belupa, a pogotovo u kup utakmicama. Dva najveća uspjeha koprivničke momčadi upravo su ulasci u finale Hrvatskog nogometnog kupa, i to u dva navrata, 2007. i 2016. godine. Te 2007. godine Dinamo je u Koprivnicu stigao s pogotkom prednosti iz Maksimira. Miljenko Mumlek izjednačio je ukupan rezultat sredinom drugog poluvremena, ali Gordon Schildenfeld slomio je srca svim navijačima Slaven Belupa kada je u 89. minuti zabio za konačnih 1:1 i ukupnih 2:1 za Dinamo. Devet godina kasnije, iste momčadi ponovno su se našle u finalu Kupa. Ovog puta igrala se samo jedna utakmica, ali Dinamo je ponovno slavio. Pjaca je doveo Modre u vodstvo, poravnao je Ejupi, a Rog je postigao pobjednički pogodak, jedan od najbizarnijih u povijesti finala Hrvatskog kupa. Današnji igrač Napolija potegao je s 40 metara i matirao nesigurnog Rozmana.

U današnjem susretu Dinamo je veliki favorit, ali Slaven Belupo itekako se ima pravo nadati prolazu u polufinale. Utakmica se igra na Maksimiru s početkom u 19:30.

zatvori