Petak, 19. travnja 2024.
Home Featured OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (5) U obitelji Sajko sport je naslijeđe koje se prenosi generacijama

OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (5) U obitelji Sajko sport je naslijeđe koje se prenosi generacijama

0
OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (5) U obitelji Sajko sport je naslijeđe koje se prenosi generacijama
Ustupio Ivan Sajko.
Muški dio obitelji Sajko iz Koprivnice već se generacijama uspješno bavi sportom, a otkrili su nam da u jednom sportu posebno uživaju.

– Moglo bi se reći da je u našoj obitelji sve počelo od djeda Krunoslava. On je u mladosti veslao na brojnim natjecanjima diljem bivše Jugoslavije, a uspješno je igrao nogomet i rukomet. Međutim, najveće rezultate ostvario je u stolnom tenisu, a svojedobno je nastupao na svjetskim i na europskim prvenstvima – rekao je Ivan Sajko, 21-godišnji fizioterapeut i bivši nogometaš Slaven Belupa.

Ustupio Ivan Sajko.

Sport se u obitelji Sajko prenosio poput štafete, djed Krunoslav na sport je ‘navukao’ svog sina Darija, koji je štafetu ponovno predao svojim sinovima, Ivanu i Tinu.

– Otac je u mladosti uglavnom igrao rukomet za RK Medvešćak, nogomet je više igrao rekreativno i pratio s tribina diljem Europe tako da je meni i bratu prenio tu ljubav prema nogometu i sportu općenito. Svaku zimu je kao mlad sa svojim roditeljima odlazio na skijanje tako da je odličan u tome, išao je i na dodatna usavršavanja, jednako kao i djed Krunoslav – objasnio je Ivan.

Ustupio Ivan Sajko.

Ivan i Tin svoj su sportski put počeli u školi nogometa Slaven Belupa, i to dosta uspješno.

– Ja sam počeo trenirati nogomet u vrtiću, kada je vikendom bila organizirana sportska škola u dvorani Srednje škole, a u Slaven Belupo sam se prebacio sa 7 godina. U Slavenu sam proveo 12 godina, u mnogim kategorijama bio sam i kapetan, igrao sam i za B momčad te na kraju kratko vrijeme u NK Koprivnici. Nažalost, zbog ozljede koljena pauzirao sam sveukupno oko dvije godine i nikad se nisam riješio te ozljede. Prošao sam puno vrhunskih doktora i bio na mnogim rehabilitacijama i jednostavno sam kao mlad upoznao fizioterapiju. Tako da iako više ne igram aktivno nogomet, želim cijeli život ostati u sportu. Trenutno samo rekreativno trčim i vježbam zbog sebe – rekao je Ivan.

Ustupio Ivan Sajko.

Ivan je dugi niz godina u Slavenu bio jedan od najtalentiranijih veznih igrača, a njegov brat Tin svoj nogometni put gradi na sasvim drugačijoj poziciji.

– Tin je počeo trenirati u Slaven Belupu sa sedam godina, a zanimljivo, u početku je bio napadač i to vrlo dobar. Bio je najveći i najbrži, ali se ubrzo prebacio na gol. To nije baš bilo dobro prihvaćeno u obitelji, ali sada se nitko ne žali. Nakon sedam godina u Belupu došao je poziv iz Osijeka nakon što je odlično branio na završnim selekcijama u Šibeniku i Medulinu. Trenutno je golman u starijim pionirima NK Osijeka i ovo ljeto je bio u reprezentaciji, tako da je u svojem godištu jedan od najboljih u Hrvatskoj. Ima odlične uvjete u Osijeku, svaki dan golmanski trening te trening s ekipom – objasnio je Ivan.

Osim što su od malih nogu naučeni na svakodnevne treninge, Ivan i Tin uvijek su gledali kako da budu dobri učenici i studenti.

– Danas sam student treće godine studija Fizioterapije na sveučilištu u Osijeku i radim u NK Osijeku kao fizioterapeut. Cilj mi je što više se specijalizirati za sportsku medicinu, rehabilitaciju sportaša i kondicijsku pripremu. Brat Tin u Osijeku pohađa osmi razred osnovne škole i vrlo je dobar učenik, a i super je što smo obojica u istom gradu tako da smo uvijek jedan drugome na usluzi – rekao je Ivan.

Ustupio Ivan Sajko.

Osim nogometa, glavni rekreacijski sport u obitelj Sajko je skijanje.

– Brat i ja smo nekoliko puta bili u školi skijanja koja je bila organizirana iz Koprivnice i još uz to smo s roditeljima odlazili na skijanje tako da nam je to jedan od najdražih sportova. Tata je sada voditelj podružnice Koprivnica u HULJS-u (Hrvatska udruga ljubitelja skijanja) koja broji nekoliko stotina članova. Organiziraju odlaske na skijanje u trajanju od dan-dva ili više dana na austrijska, talijanska i slovenska skijališta – zaključio je Ivan.

Obitelj Sajko pravi je primjer toga da sportski uspjesi mogu biti pravo obiteljsko nasljeđe, a ne sumnjamo da će se protegnuti kroz još koju generaciju.

zatvori