Petak, 29. ožujka 2024.

OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (6) Petero braće, pet karijera, jedan sport

Obitelj Jajalo podrijetlom je iz mjesta Jajce u Bosni i Hercegovini. Supružnici Ivica i Kata podizali su svoju obitelj u prelijepom gradu, ali sredinom 1990. godine u bivšoj državi došlo je do rata, pa je obitelj odlučila napustiti rodno mjesto i preseliti se u Njemačku.

Otac Ivica u mladosti se bavio nogometom, a uvijek se nadao kako će njegovi sinovi krenuti istim putem.

Dragan Jajalo.

Najstariji sin Dragan prve je nogometne korake napravio u njemačkom Offenbachu. Međutim, kako je Dragan odrastao tako su se i mijenjali prioriteti. Zaposlio se, a uskoro je i osnovao vlastitu obitelj, pa je nogomet tako ostao nedorečena stavka u njegovu životu.

Vladimir Jajalo.

Dvije godine mlađi Vladimir oduvijek je volio igrati nogomet, ali samo kao rekreativac. Po uzoru na starijeg brata, Vladimir se također zaposlio i krenuo graditi vlastiti život.

Koliko je god toga na sportskom planu ostalo nedorečeno kod Dragana i Vladimira, sve je nadoknadio srednji brat Mato. Nakon što se obitelj početkom 2000-ih godina doselila u Cvetkovec, Mato se upisao u Školu nogometa Slaven Belupa.

Mato Jajalo.

Da je riječ o iznimnom talentu pokazalo se već u njegovoj prvoj seniorskoj sezoni u kojoj je zabijao golove Dinamu i postao jedan od najvažnijih kotačića u Slaven Belupu. Ubrzo je uslijedio transfer u talijansku Sienu, pa u njemački Köln, a od 2015. godine Mato nastupa za talijanski drugoligaš Palermo. Mato je svojim dobrim igrama dogurao i do reprezentacije Hrvatske, za koju je nastupio dva puta. Od 2016. godine Mato nastupa pod državnim grbom Bosne i Hercegovine za koju je do sada nastupio sedam puta.

Anto Jajalo.

Matina nogometna karijera imala je veliki utjecaj na najmlađe članove obitelji, Anta i Ivana. Anto je prvo počeo igrati za juniore Miklinovca, a nevjerojatno talentirani veznjak ubrzo se preselio u Slaven Belupo. Nakon kaljenja u Koprivnici, Anto nije dočekao pravu šansu u redovima Farmaceuta i otišao je raditi u Njemačku. Bez nogometa naravno ne može, pa igra za tamošnji lokalni klub.

Najmlađi od petero braće, Ivan, najveća je uzdanica obitelji. Prije nekoliko dana upisao je službeni debi za Slaven Belupo, i to protiv Dinama na kultnom Maksimiru.

NK Slaven Belupo.

– Osjećaj upisati prve minute za Slaven je zaista fenomenalan. Nisam znao da ću ući u igru, trener Sertić me je iznenadio i zahvalan sam mu na pruženoj prilici. Imao sam malu tremu prije ulaska, ali kada sam zakoračio na teren brzo je nestala. Siguran sam da će mi debi biti veliki poticaj za daljini rad. Brat Mato mi je najveći uzor u svemu ovome, moja najveća potpora, a kad god me zanima nešto u vezi nogometa uvijek se obratim njemu – rekao je Ivan Jajalo, najmlađi član svoje obitelji i velika nada Slaven Belupa.

Marija Jajalo.

Kako bi ova mnogobrojna obitelj uvijek bila na okupu brine se sestra Marija. Nju je pak odmalena zanimao rukomet, ali uživa gledati braću nogometaše.

Obitelj Jajalo lijepi je primjer da se unatoč svim životnim nedaćama može uspjeti, da i oni mali mogu biti veliki. Iako ih je nogomet kao obitelj obilježio, i sami će vam istaknuti da su rad i poštenje njihov najveći dobitak.

Kata Jajalo.
Ivica Jajalo.
zatvori