Utorak, 26. ožujka 2024.

Nezavisni Lacković poručio: Sudbinu brze ceste predajem u ruke Korenu i Soboti

Željko Lacković, nezavisni član županijske skupštine te saborski zastupnik, održao je danas u koprivničkoj gradskoj vijećnici konferenciju za novinare.

Još je jednom upozorio da je Koprivničko-križevačka županija – u odnosu na susjedne, neučinkovita u povlačenju europskog novca. A upravo je to mogućnost za realizaciju projekata važnih ovdašnjim građanima.

I dok su upravo zahvaljujući projektima financiranima od strane EU fondova proračuni susjednih županija znatno veći od našega, u našoj se županiji tek pripremaju projekti koje do kraja ovog proračunskog razdoblja nećemo imati na što prijaviti, upozorio je nezavisni Lacković:

– Sve su to besplatna sredstva Europske unije. Zašto naša županija, župan i njegovi dožupani nisu osigurali projekte i nisu ih prijavili? I zašto mi ta sredstva nemamo u našem proračunu? Odgovor je vrlo jednostavan – zato jer nisu radili. A da li nisu radili jer su nesposobni ili lijeni, to će oni objasniti za godinu dana kad će ponovo doći i kad ćemo vidjeti kakve su ogromne razlike i kakve propuštene prilike.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Lacković smatra da stoga treba početi pripremati projekte za novo europsko proračunsko razdoblje kako bismo bili uspješniji u povlačenju europskog novca:

– Rješenje je izrada projekata za novo obračunsko razdoblje koje kreće 2020. godine a kako u naredne dvije godine ne možemo zaobići župana, onda je rješenje da ili PORA dobije kvalitetno vodstvo ili da se raspusti jer ona nije razvojna već antirazvojna agencija. Da joj promijenimo ime u Antirazvojna agencija.

Lacković je PORA-u usporedio s virovitičkom VIDROM. PORA planira povući 3,6 europskih mil kn, a VIDRA ove godine vodi više od 320 projekata OPG-ima te lokalnom poduzetništvu. Za dvije godine, kaže Lacković, Virovitica i Bjelovar će preteći našu županiju, i po kvaliteti javnih usluga ali i snazi gospodarstva.

– Meni je zbog toga izuzetno žao ali to je činjenica koja će se dogoditi – rekao je Lacković.

Lacković je – istaknuvši da to prvi puta iznosi u javnost, rekao da su župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota imali nakon lokalnih izbora prijedlog od strane vrha državne vlasti da se Lackovićevi nezavisni uključe u obnašanje županijske vlasti:

– Gospodin Sobota je pokušao provesti taj prijedlog ali opstruiran od strane župana to nije mogao napraviti.

Umjesto da uz sebe ima profesionalce koji bi potencirali aktivnosti i programe, župan Koren si je s dva umirovljenička vijećnika kupio mir, zaključio je Lacković te ponovio i da će – zahvaljujući županijskoj izvršnoj vlasti – županu i njegovim zamjenicima, koja ne shvaća ozbiljno obvezu izmjene Prostornog plana, brza cesta prije stići do Bjelovara i Virovitice nego do Koprivnice

– Ja sudbinu ove ceste predajem u ruke gospodinu Korenu i zamjeniku Soboti. Oni su dio političkih struktura koje čine vladu RH. Izvolite gospodo otići do Zagreba. Za početak se potrudite samo da se cesta od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog ne projektira u jednom traku već u dva traka s izvedbom “jedan plus jedan”. Pobrinite se da se što prije raspiše natječaj za dionicu Kloštar Vojakovački – Koprivnica. Za ovu dionicu ja više ne želim preuzimati ni jedan dio odgovornosti jer je očito nekom bolje da se ta cesta ni ne isprojektira a kamo li da dođe do Koprivnice – poručio je.

Lacković je primjetio i da su župani susjednih županija zahvalili saborskim zastupnicima koji su u državnom proračunu izborili milijune za podravski ipsilon, dok naš župan to nije učinio. To mu je još jedan pokazatelj da je s našim županom gotovo nemoguće funkcionirati i surađivati, zaključio je nezavisni Lacković te ocijenio da će posljedice trenutnog upravljanja županijom građani osjetiti u budućnosti.

zatvori