Subota, 20. travnja 2024.

Županijska skupština danas odlučuje o proračunu za iduću godinu

Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije danas odlučuju o proračunu za iduću godinu te o projekcijama za naredne dvije. Prema objavljenom prijedlogu, proračun će iduće godine doseći 465.882,465 kn, a za 2020. i 2021. planirano je smanjenje za četrdesetak milijuna kuna.

No, valja istaći da je riječ o konsolidiranom proračunu u kojemu su, osim financija same Županije, uključeni i proračuni županijskih ustanova.

Tako je proračun same Županije predložen u iznosu od nešto više od 137 milijuna kuna. A kao što je to i uobičajeno, najveći je proračun koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” – nešto više od 232 milijuna. Bolnica još uvijek “vuče” pedesetak milijuna kuna minusa, no istovremeno planira i velike investicije.

Od ostalih županijskih ustanova, financije Doma zdravlja iduće bi godine trebale doseći nešto više od 33 milijuna kuna, županijskog Zavoda za hitnu medicinu nešto manje od 24 milijuna, Zavoda za javno zdravstvo 17,6 milijuna te Doma za starije i nemoćne 14,5 milijuna. Recimo i da je najviše županijskog novca predviđeno za društvene djelatnosti – za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine – gotovo 75 milijuna kuna. Za osnovno školstvo 27,8 milijuna, za srednje gotovo 40 i za visoko nešto više od 3 milijuna kuna.

Ovakav prijedlog proračuna pokazatelj je da su u Županijskoj upravi postigli prije godinu i pol dana postavljen cilj: stabilizaciju županijskih financija, ocijenio je župan Darko Koren:

– To smo i učinili. Tako da je ovaj proračun zapravo nastavak stabilnog financijskog proračunskog poslovanja koje nam prije svega garantira da ćemo moći sufinancirati projekte koji su financirani iz drugih izvora, prvenstveno iz EU fondova.

Župan Koren je ponovio da Županijska uprava ima konzervativan pristup proračunskim politikama, što se dosad pokazalo uspješnim upravljanjem javnim novcem:

– Toga se držim i tako ću djelovati dokle god sam ovdje. Neću ulaziti ni u kakve ekshibicije, stvaranje velikih obveza na srednje ili dugoročno razdoblje jer ne želim iza sebe, jednog dana ako se to ikad dogodi, ostaviti “potop” već želim ostaviti stabilno financijsko stanje. Zaista nemamo nikakvih problema u servisiranju proračunskih i vanproračunskih korisnika i mogu reći da sam baš jako zadovoljan u tom segmentu.

No, predloženim proračunom za iduću godinu nisu svi zadovoljni. SDP i laburisti najavili su podnošenje amandmana te u slučaju da ne budu prihvaćeni proračun neće poduprijeti, najavio nam je predsjednik podravsko-prigorskog SDP-a Mladen Kešer.

A čini se da predloženim proračunom nisu zadovoljni ni nezavisni. Željko Lacković rekao nam je da neće podnositi amandmane jer to ne utječe na glavni financijski dokument. Lacković smatra da sve što je trebalo biti u proračunu, trebalo je biti uvršteno preko projekata sufinanciranih iz EU programa. Upravo zahvaljujući njima, poručuje Lacković, nama susjedne županije znatno su, za razliku od nas, povećale svoje proračune.

Sjednica Županijske skupštine sazvana je za 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

zatvori