Srijeda, 27. ožujka 2024.

Lacković: Može li se kroz Centar kompetentnosti izgraditi nova Obrtnička škola? Ljubić: To su dvije različite stvari

Skupština Koprivničko-križevačke županije dala je u ime koprivničke Srednje škole pravo građenja Obrtničkoj školi.

Naime, Srednja škola je formalni vlasnik školske zgrade, a Obrtnička, kao regionalni centar kompetentnosti na području elektrotehnike i računalstva, može po toj osnovi povući 30 milijuna kuna za uređenje i opremanje potrebnog prostora. Nezavisni županijski vijećnik, saborski zastupnik Željko Lacković primijetio je da pozicije s tim iznosom nema u proračunu, pa ga zanima za što će taj novac biti iskorišten jer 30 milijuna nije dovoljno za dogradnju kata na koprivničkom “školaku”, ali ni za dogradnju škole partnera, Strukovne škole u Đurđevcu.

Novac nije namijenjen nadogradnji školskih zgrada, a za koje namjene će tražiti ovu financijsku potporu predložit će tim koji će objediniti projektne zadatke za Koprivnicu i Đurđevac, pojasnio je dožupan Ratimir Ljubić:

– Centar kompetentnosti ne obuhvaća nadogradnju školskih zgrada već obuhvaća točno zadane zadatke: to su praktikumi, radionice i učionice za sektor elektrotehnike i računalstva. Ne može se računati na nadogradnju škola u Koprivnici i Đurđevcu, već samo za one prostore koji će se koristiti isključivo za sektor kompetentnosti – elektrotehnike i računalstva. Riječ je o nadogradnji potrebnih učionica, radionica i praktikuma i njihovo opremanje. Vrijednost projektnog zadatka može doseći maksimalnih 30 milijuna kuna, no koliko ćemo novca dobiti – ne znamo.

Nezavisni Lacković dožupanu za društvene djelatnosti uzvratio je protupitanjem vidi li u ovom projektu priliku za izgradnju nove Obrtničke škole u Koprivnici te dogradnju škole u Đurđevcu, tim više što je Županija ishodila građevinsku dozvolu i platila vodni doprinos za građevinske radove u Đurđevcu:

– Vidite li vi tu potencijal? Županija je zadužena svega 7 milijuna kuna, a Bjelovar za novu glazbenu školu izdvaja 20 vlastitih milijuna i 10 milijuna za gradnju sportskih dvorana… Možete li vi uvjeriti župana da kaže “Hajd’mo izgraditi tu Obrtničku školu, da se steknu uvjeti za jednosmjensku nastavu i za standard u kojemu ćemo školovati kvalitetne kadrove?”

No, riječ je o različitim projektima, pojasnio je Lackoviću dožupan Ljubić:

– To su dva odvojena projekta. Centar kompetentnosti je jedan projekt, a dogradnje odnosno gradnje novih škola su drugi projekt. Gradnja nove koprivničke škole koštala bi 80 milijuna kuna. Ne vjerujem da Županija ovog trena može toliko dići. Ukaže li se neka prilika, ja sam prvi koji će tražiti gradnju nove Obrtničke škole.

Dožupan Ljubić je dodao i da je natječaj za povlačenje trideset milijuna kuna za opremanje centara kompetentnosti otvoren prije tjedan dana.

zatvori