Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koren opozvao Lackovićeve ljude iz upravnih vijeća: Oni su sada opozicija, Lacković: To je osvetnički čin

Posljednja sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije rezultirala je raskidom političkog partnerstva, ili političke suradnje, između župana Darka Korena i nezavisnog Željka Lackovića.

Naime, Lacković je pred Županijskom skupštinom kritizirao župana za neučinkovito upravljanje županijom te s vijećnicima iz svog kluba uskratio potporu proračunu za iduću godinu. Županu Korenu to je jasan signal o čemu je riječ:

– Iz nepodržavanja proračuna i provedene rasprave ja sam zaključio da su Lackovićevi nezavisni sada opozicija i da naša suradnja po tom pitanju više ne postoji.

Župan Koren povukao je i dodatni potez. Kako je pojasnio Dravi.info, opozvao je iz upravnih vijeća županijskih ustanova kandidate Željka Lackovića.

– Imenovanje i razrješenje članova upravnih vijeća naših ustanova spada u ovlasti i ingerenciju župana. Ja sam tu svoju ovlast iskoristio s obzirom na to da smo te iste članove s Lackovićeve nezavisne liste imenovali u upravna vijeća kad su podržali većinu u Županijskoj skupštini. A kako je kod donošenja proračuna njihova podrška izostala, automatizmom – vjerojatno je to svakom logično i jasno – naša obveza prema njima prestaje. Ja sam opozvao Dajanu Milodanović iz Upravnog vijeća PORA-e razvojne agencije, dr. Miju Bardeka iz Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu i Ivana Radoša iz Upravnog vijeća županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

A kakva je sudbina potpredsjednika Županijske skupštine Marijana Ružmana još je uvijek neizvjesno, kaže župan Koren:

– Imenovanje potpredsjednika Županijske skupštine nije u nadležnosti župana već Skupštine. Da se mene pita i on bi bio smijenjen, no o tome će odlučiti većina u Županijskoj skupštini.

Nezavisni Željko Lacković uzvratio je da koalicije s Korenom i Mrežom nije ni bilo te da sa svojim kolegama nastoji djelovati na korist žitelja županije:

– Mislim da je građanima jasno da koalicije nas nezavisnih sa županom nije bilo. Župan je sklopio koaliciju s HDZ-om, te s HNS-om i HSU-om, s četvoricom ljudi koji su prebjegli s SDP-ove koalicijske liste. Mi nismo bili ni u kakvom koalicijskom odnosu. Samo smo kao klub nezavisnih vijećnika željeli podržati sve one odluke koje smatramo bitnima te smo željeli utjecati na dinamiku aktivnosti koje će se odvijati u županiji. Ne postoji ništa što bi trebalo razvrgnuti. Naprosto, mi više nismo željeli preuzeti odgovornost za loše rezultate koji se vide u proračunu.

Kad je pak riječ o opozivu njegovih kolega, nezavisni Lacković je uzvratio:

– Ovo je jedan osvetnički čin. No, ako je župan doista želio da mu PORA bolje radi, onda je trebao smijeniti ravnateljicu, a ne članove upravnih vijeća koji su unutar svojih ovlasti pošteno i odgovorno radili, te tako pridonosili županijskim ustanovama.

Kad je pak riječ o smjeni nezavisnog Marijana Ružmana s funkcije dopredsjednika Županijske skupštine, Lacković se složio sa županom: to ne ovisi o županu već o skupštinskoj većini:

– Koliko ja znam, Korenova Mreža je na izborima dobila manji broj članova Županijske skupštine od moje liste. Za Ružmanov opoziv trebat će mu i ruke HDZ-a ili SDP-a. Ako to podrži SDP pokazat će da stalno tajno posluje sa županom i da su njihovi javni sukobi fiktivni te da se međusobno podržavaju kroz koprivničko Gradsko vijeće. A ako to učini HDZ, onda će pokazati da zaista nema svoje ja, već ovisi o županu i pokazat će odnos prema koalicijskom partneru. Ja mandat nisam dobio na HDZ-ovoj listi, a hrvatska Vlada je kompletna zahvaljujući mojoj podršci kao koalicijskog partnera. Ne zamaramo se time što će biti, jer svojim radom želimo pridonijeti županiji i njenim žiteljima, a ne raditi za svoje funkcije – zaključio je Lacković.

A kako će postupiti HDZ kod mogućeg izglasavanja povjerenja dopredsjedniku Županijske skupštine, nezavisnom Marijanu Ružmanu, još se ne zna. Predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a, zamjenik župana Darko Sobota rekao nam je da će se tek dogovoriti i odlučiti o potezima koje će povući.

zatvori