Petak, 29. ožujka 2024.

TUŽNA VIJEST Napustio nas je omiljeni meteorolog Milan Sijerković

Legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković preminuo je danas u 84. godini života, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Sijerković je rođen 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961., a magistrirao 1977. godine. Od 1963. godine do odlaska u mirovinu radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu kao prognostičar, a honorarno je surađivao i s PMF-om. Bio je i u uredništvu časopisa Priroda.

Hrvatskoj je javnosti postao poznat kao prognostičar na malim ekranima, što je radio od 1968. prvo na Hrvatskoj televiziji, a kasnije na Novoj TV. Svojim živopisnim i poučnim stilom, širokim znanjem i čestim obogaćivanjem prognoza raznim zanimljivostima i pučkim predajama koje se tiču vremena stekao je veliku popularnost.

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova, tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o vremenu i podneblju raznih mjesta i područja, među kojima je bila i Koprivnica. Sijerković je, naime, autor knjige “Koprivnica: Uzbudljiva vremenska pozornica” (Meridijani, 2006.), prve takve meteorološke knjige o Koprivnici i Podravini.

zatvori