Srijeda, 27. ožujka 2024.

Gradsko vijeće danas raspravlja o rebalansu proračuna, gradske ‘veselice’ ispale skuplje od planiranog

Koprivnički gradski vijećnici okupit će se kasno popodne na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici. Na dnevnom je redu 20 točaka, od kojih je najvažnija naravno rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Riječ je o drugom ovogodišnjem rebalansu kojim se proračun s prvotnih nešto manje od 220, pa srpanjskim rebalansom smanjen na 207.156.206, konačno smanjuje na 174.470.625 kuna. Riječ je o tehničkom usklađenju planiranog s ostvarenim, pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal:

– Mi ćemo na kraju godine rebalansirati naš proračun, da odmah kažem na dolje, za one stavke koje nisu realizirane iz raznoraznih razloga. Najveći razlog za smanjenje proračuna je dio novca koji nam dolazi iz uvjetno rečeno EU fondova za projekte koji su u realizaciji, ali se nisu realizirali do kraja godine, odnosno za projekte koji su odobreni, a pretpostavljalo se da će se do kraja godine dovršiti i da će se za njih povući novac. No, to se nije dogodilo pa je potrebno tehnički rebalansirati proračun.

Riječ je o, kako kaže Pal, energetskoj obnovi Osnovne škole “Braća Radić”, o spojnoj cesti Reka – Starigrad, reciklažnom dvorištu, Inkubatoru kreativnih industrija…

Osim toga, mijenjaju se i stavke koje se odnose na financiranje gradskih događanja koja su uvelike premašila planirane stavke:

– Zanimljivo je reći… Kad se nešto događa u gradu onda su ljudi uglavnom zadovoljni, ali kad moramo razgovarati o financiranju toga, e onda smo svi nezadovoljni. Kad se u gradu ništa ne događa, onda smo mi Koprivničanci jako nezadovoljni jer se ništa ne događa. Mislim da tu treba biti realan, objektivan i na neki način odmjeren. Mislim da je u ovoj situaciji to odmjereno u našem gradu, imamo puno dobrih događanja, ali naši sugrađani moraju biti svjesni da, ne samo kod gradskih veselica nego i kod drugih stvari, da besplatnog ručka više nema!

Na dnevnom redu su na prijedlog nezavisnog Miodraga Maričića i teme o dobrobiti životinja. Predsjednik Pal kaže da je Vijeće o nekima od tih tema već raspravljalo i odlučivalo unutar godinu dana, no s obzirom na vijećničku inicijativu, normalno je da i to bude uvršteno u dnevni red:

– Ja kao predsjednik Gradskog vijeća inzistiram da većina ne skida s dnevnog reda točke takvog tipa. Mi ćemo utrošiti nešto malo vremena, ponovno ćemo razgovarati o tome, ponovo ćemo utvrditi u kojem nam je statusu dobrobit životinja ovog grada. Kroz zajedničku diskusiju, prijedloge ili kontraprijedloge možda možemo nešto dobro iznjedriti. Ne vidim razloga da na Gradskom vijeću o istim stvarima ne raspravljamo više puta, iako smo o ovim temama raspravljali unutar godinu dana.

Početak sjednice Gradskog vijeća najavljen je za 17 sati.

zatvori