Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Županija dobila proračun za 2019., Koren: Stabilizirali smo financije, Lacković: Nije se radilo

Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije danas su većinom glasova donijeli proračun za iduću godinu.

Tako će konsolidirani proračun naše županije iduće godine doseći 465.882,465 kn, a za 2020. i 2021. planirano je smanjenje za četrdesetak milijuna. Ukupni rashodi i izdaci planirani su u visini 451,6 milijuna kuna, u 2020. godini 418, a godinu potom 417 milijuna kuna. Planirano je i pokriće manjka zdravstvene ustanove (koprivničke bolnice). U proračunu je iskazan i manjak od 47,5 milijuna kuna, pojasnio je župan Darko Koren te ocijenio:

– Proračun za 2019. godinu na neki je način planiran kao prijelazno razdoblje između ovog razdoblja 2018., kad smo imali problema u servisiranju obveza i bili opterećeni neplaniranim gubitkom prihoda, te vremena pred nama. Treba podsjetiti da smo samo za rentu od rudnih sirovina prihodovali 12 milijuna kuna manje. Godinu promatramo kao razdoblje apsolutne financijske konsolidacije. S našim proračunskim korisnicima i PORA-om pripremit ćemo se za sljedeće razdoblje.

Tako je proračun same županije predložen u visini od nešto više od 137 milijuna kuna. A kao što je to i uobičajeno, najveći je proračun koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” – nešto više od 232 milijuna. Uz pedesetak milijuna kuna minusa iz proteklih godina, bolnica istovremeno planira i velike investicije.

I dok je župan Darko Koren zadovoljan proračunom za iduću godinu, jer predstavlja stabilizaciju županijskih financija, ima i onih koji nisu zadovoljni.

Poglavito se to odnosi na klub SDP – Hrvatski laburisti koji su još prije sjednice najavili podnošenje amandmana. No, prema obrazloženju pročelnice Marine Horvat, oni su u skupštinsku proceduru stigli na vrijeme, ali nisu bili formalno ispravni. Stoga podnesak lijevog oporbenog kluba nije smatran amandmanima pa o njima nije bilo potrebno ni raspravljati ni glasovati.

Na ovu ocjenu reagirao je laburist Siniša Kavgić koji je uzvratio:

– Ako ste za formu, onda pogledajte u proračun, stranicu 23: validni iznosi ne odgovaraju stvarnom stanju. Tako ste članove Županijske skupštine doveli u zabludu pa predlažem da ovu točku skinemo s dnevnog reda dok ne dobijemo stvarne podatke. To nije u skladu s poslovnikom. Tražim odgodu točke dnevnog reda kako bismo i mi svoje amandmane uskladili s poslovnikom!

Nezavisni Željko Lacković prema proračunu za iduću godinu zaključio je da se u ovoj – nije radilo. Županu Korenu i njegovim suradnicima spočitnuo je da nisu iskoristili priliku korištenja EU novca.

– Bilo je niz projekata, a vi niste odreagirali na ono što smo vam ja i vaša Vlada nudili. Niste sklopili ugovore za konkretne projekte. Korištenje EU fondova za Koprivničko-križevačku županiju je prošlost! – zaključio je Lacković te upozorio da su nama susjedne županije puno uspješnije u povlačenju EU novca:

– U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripremili su projekte energetske obnove za sve škole u vrijednosti 160 milijuna kuna. Mi projektiramo četiri škole. Ne morate, gotovo je župane. Niste prihvatili ono što vam je vaša Vlada stavila na stol. Stanje u osnovnom školstvu vam je na teret. Za pohvalu vam je jedino segment stanja u zdravstvu za što si je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić dao iznimno truda. Na žalost, nije uspio riješiti pedijatriju jer za to treba i župana i gradonačelnika Koprivnice. Smatram da ovo nije zadovoljavajuće. Od mene, koji sam izgubio izbore od vas, bilo je korektno da smo podržali proračun za ovu godinu. No, ne želimo snositi odgovornost za nečiju nesposobnost. Nemam ništa osobno protiv vas. Kao saborski zastupnik sa svim županima surađujem osim s vama. Ovakav proračun ne zavređuje potporu, a iduće ćete se godine sresti s rezultatima vašeg ovogodišnjeg rada – zaključio je nezavisni Lacković.

SDP-ov Marko Fucak izrazio je žaljenje što amandmani SDP-a i laburista nisu prihvaćeni, no poručio je vladajućima da si ih sačuvaju za iduću godinu jer sadrže razvojne programe. Njegov klupski kolega Siniša Kavgić ocijenio je da je glavni financijski dokument proračun nazadovanja:

– Druge županije odavde crpe radnu snagu, a naša se županija pretvara u spavaonicu. Mi u proračunu zadovoljavamo nečiji interes: što više tonemo, to je manji interes ljudi da žive u ovoj županiji.

Oporbenim zastupnicima župan Koren je, iako se ne slaže s njima, čestitao na pripremljenosti, a Fucaka je upozorio neka pazi što govori:

– Gospodine Fucak, mi imamo probleme u komunikaciji koje ste vi izazvali. Najavio sam vam tužbu i pazite što govorite jer ću vas ponovno tužiti.

Pročelnik za financije Darko Masnec pojasnio je da je, u odnosu na ovu, proračun za iduću godinu malo drugačije napravljen. Troškovi administracije maknuti su iz odjela na posebnu poziciju, a svaka zdravstvena ustanova dobila je svoju “glavu” kako bi se točno mogao pratiti tijek novca.

Za govornicu je ponovo došao nezavisni Željko Lacković koji je izrazio bojazan da brza cesta nikad neće doći do Koprivnice jer naša županija neće na vrijeme imati spremnu potrebnu dokumentaciju:

– Svih 540 milijuna kuna otići će prema Bjelovaru! Zašto odugovlačite s izmjenama Prostornog plana? Pretpostavljam da je to zbog hidroelektrana Molve 1 i Molve 2 koje pokušavate uvrstiti u Prostorni plan – direktno se obratio županu Korenu koji je uzvratio da ta tvrdnja nije istinita:

– Ovo što ste rekli za Prostorni plan nije istina. Bili ste na sastanku s ministrom Butkovićem kad je gradonačelnik Koprivnice pitao jesu li Grad ili Županija zbog prostornih planova prepreka gradnji brze ceste. Decidirano je odgovoreno: NE. A kad su u pitanju hidrocentrale, naš je stav jasan: pitanje izgradnje takvih infrastrukturnih projekata ne kreće od nas. A kad dođe do nas, ja neću o tome odlučivati već vi, članovi Županijske skupštine – uzvratio je župan Koren, na što mu je nezavisni Lacković dao još jednu uputu:

– Završite što ranije jer ministru odgovara da ste vi zadovoljni i u zabludi.

Na kraju je, kao što je i bilo za očekivati, proračun Koprivničko-križevačke županije usvojen glasovima vladajuće većine. Dvojica HSS-ovih vijećnika bila su suzdržana dok je devetero okupljenih oko nezavisnog Željka Lackovića bilo protiv.

zatvori