Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Zaklada HGK ima troje novih stipendista, Marin Pucar godinu ocijenio uspješnom

Podravsko-prigorski gospodarstvenici okupili su se u Koprivnici na sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica, kako bi ocijenili godinu na izmaku te uručili stipendije izabranim stipendistima.

Predsjednik Županijske gospodarske komore, ujedno i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar 2018. je godinu ocijenio uspješnom:

– Godini koja je na izmaku u cijelosti bismo mogli dati uspješnu ocjenu jer su i na nacionalnoj i županijskoj razini uočeni trendovi rasta gospodarstva. No, ima i pojava koje nisu dobre. Svakako kao najkritičniju pojavu moram spomenuti odlazak mladih u inozemstvo. Mislim da će to biti prioritet ne samo nacionalnog već i županijskog gospodarstva. Ako ovako nastavimo, za koju godinu ćemo definitivno imati problema s radnom snagom. A to nije interes ni hrvatskog gospodarstva, a ni Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Županijske gospodarske komore usporedio je podravsko-prigorsko s nacionalnim gospodarstvom. Prema njegovoj ocjeni, naši gospodarski trendovi su pozitivni:

– Što se tiče županijskog gospodarstva, mislim da smo u pozitivnim trendovima. Naša je ambicija da dođemo među prvih šest županija u Hrvatskoj. Naravno da se ne možemo mjeriti sa županijama koje imaju akceleracijski rast kroz turizam, ali zasigurno, ova je županija oduvijek bila prepoznata po dominaciji prerađivačke industrije i građevinarstvu. Očekujemo da će se pozitivni trendovi nastaviti i iduće godine, te da će se nastaviti i trend otvaranja novih tvrtki. Takvi bi primjeri trebali ubrzati rast županijskog gospodarstva, a onda i veće zapošljavanje te veće plaće. Veseli nas i da sve više poslodavaca povećava plaće zaposlenicima. Mislim da će se to odraziti na standardu, ali i na potrošnji. Još sam prošli tjedan rekao da će se povećanje božićnica i isplata stimulacija zaposlenicima vratiti u državni proračun, a onda i u lokalno gospodarstvo i lokalne proračune.

Pokazateljima županijskog gospodarstva zadovoljan je i župan Darko Koren:

– Generalno gledajući, možemo reći da Koprivničko-križevačka županija po pitanju gospodarstva ponovno pripada u gornji dom. Najveće zasluge za to naravno ima veliko gospodarstvo koje je ostvarilo povijesno dobre rezultate. Svi skupa znamo da je to prvenstveno naš najveći gospodarski subjekt Podravka. Tu se nadovezuju i rezultati poslovanja malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Rekao bih da možemo biti zadovoljni ovom 2018. godinom koja je započela još prošle godine, ali predstavlja prekretnicu u trendovima i pozitivnim pokazateljima.

Župan Koren je uvjeren da će se pozitivni gospodarski trendovi nastaviti i iduće godine:

– Uvjeren sam da će se ti trendovi nastaviti, da će u 2019. rezultati biti još bolji nego u 2018. Posebno treba naznačiti da je naša županija po pitanju izvoza vrlo pozitivna, što ponovno možemo zahvaliti velikim gospodarskim subjektima i prehrambenoj industriji. Vjerujem da će tako biti iduće godine.

Ove godine troje novih stipendista Zaklade

Današnje okupljanje bilo je prilika za uručenje ugovora o stipendiranju novim stipendistima. Ove godine ih je samo troje, rekla nam je tajnica Zaklade Vlatka Grotić Samaržija:

– Ove godine, u jedanaestom po redu natječaju za dodjelu stipendija naše Zaklade, dodijelili smo tri stipendije studentima deficitarnih zanimanja. U ovih 11 godina dodijelili smo više od 50 stipendija. Dobar dio naših stipendista se i zaposlio na području naše županije i to smatramo svojim uspjehom.

Ove godine stipendije podravsko-prigorskog gospodarstva dobili su Ivna Perić, studentica treće godine biotehnologije i istraživanja lijekova na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Simona Herceg, studentica prve godine diplomskog studija građevinarstva na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Antonio Ferenčić, student druge godine specijalističkog diplomskog stručnog studija preventivne fizioterapije na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru. On nam je rekao da je riječ o izdašnoj stipendiji koja pokriva veći dio troškova:

– Puno mi znači jer 1500 kuna je dosta velika stipendija. Županijska stipendija je duplo manja, neke na koje sam se prijavljivao su po 500 kuna. Pokrit će mi veći dio troškova života, što će puno olakšati tati i sestri koji mi financijski pomažu.

Na upit gdje se vidi poslije fakulteta, stipendist Ferenčić je odgovorio:

– Ugovor me obvezuje da barem dvije godine radim u našoj županiji. A poslije toga… stvarno ne znam. Predaleko mi je za planirati. Želja mi je da ima posla i da je dobro plaćen. Jednostavno.

zatvori