Snimio Marko Posavec.
Podravci su danas svjedočili nesvakidašnjem događaju.

Kolona vojnika kretala se Podravskom magistralom od Đurđevca do Koprivnice. Oko 15 sati, nakon 27 km današnjeg pješačenja, kolona vojnika je ušla u Koprivnicu. Potom su stigli i do njihovog današnjeg odredišta, dvorane Branimir. Tu će se odmoriti, okrijepiti i prespavati. Sutra nastavak. Do konačnog cilja, Varaždina, još su dva dana hodnje…

Pedesetak pripadnika Druge mehanizirane postrojbe Puma ispred dvorane Branimir dočekali su koprivnički branitelji te gradonačelnik Mišel Jakšić. Dobrodošlicu hrvatskim vojnicima poželio je sljedećim riječima:

– Čestitam vam na velikom srcu i motivaciji. Da imamo više takvih ljudi u državi, vjerujem da bi nam ona bila puno bolja, ljepša i uređenija. Opet ste pokazali zašto ste ponos naše domovine, a Hrvatska vojska to doista jest – zaključio je gradonačelnik Koprivnice.

Naime, legendarne Pume vraćaju se nakon deset godina u vojarnu u Varaždin. 184 kilometra duga hodnja od Našica nazvana je “Pumin skok 18”, u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. Gardijska brigada Pume. Svaka etapa nosi naziv po jednoj od Puminih uspješnih akcija. A današnja, 27 km duga od Đurđevca do Koprivnice, dobila je naziv Maestral.

Sedma gardijska brigada osnovana je 23. prosinca 1992. u Varaždinu. Upravo će tamo će 20. prosinca biti svečanost otvaranja i imenovanja vojarne Vojarnom 7. gardijske brigade Puma.

Danas je posebno ponosan bio vojnik koji je noseći hrvatsku zastavu hodao na čelu kolone. I tako će, doznali smo od njegovog nadređenog, biti sve do Varaždina.

Od malena je iz svoje kuće gledao preko puta koprivničku vojarnu. Zanimalo ga je što to vojnici tamo rade. Danas je i sam hrvatski vojnik. Pripadnik Druge mehanizirane postrojbe Puma, skupnik Luka Topolko zapovijeda i odgovara za osam ljudi. I danas je, kako je rekao za Dravu.info, bio vrlo ponosan:

– Velika mi je čast, danas sam nosio zastavu kroz cijelu Koprivnicu.

Na upit što mu je u vojsci najteže, skromno je odgovorio:

– Ma nema toga, ništa nije teško.

Na primjedbu da hladnoća sigurno otežava hodnju, skupnik Topolko je rekao da je samo riječ o božićnom ugođaju i da vojnicima nije ništa teško. Svojim će kolegama rado pokazati rodni grad, a i doma ga, kaže, sigurno čekaju ako već nisu tu negdje oko dvorane gdje su vojnici smješteni.

Na snimkama koje slijede možete vidjeti Pume na Podravskoj magistrali u Vlaislavu te kako su dočekani u Koprivnici gdje su ujedno i zahvalili na gostoprimstvu. Sretno im.

 

Pume hodaju prema Koprivnici

Posted by Drava.info on Sunday, December 16, 2018

 

 

Pume dolaze u Koprivnicu

Posted by Drava.info on Sunday, December 16, 2018