Četvrtak, 18. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO/VIDEO Dugoočekivana magnetska rezonanca predstavljena javnosti

FOTO/VIDEO Dugoočekivana magnetska rezonanca predstavljena javnosti

0
FOTO/VIDEO Dugoočekivana magnetska rezonanca predstavljena javnosti
Snimila Nela Carek.
Prigodnom svečanosti u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” javnosti je predstavljena magnetska rezonanca.

Riječ je o dugoočekivanom dijagnostičkom uređaju koji dosad nije bio dostupan u koprivničkoj bolnici, a pacijenti koji su trebali takvu pretragu, njih oko 3.500 godišnje, morali su koristiti usluge drugih bolnica.

– Vrijednost uređaja i uređenja prostora je 10 milijuna kuna. Riječ je o novcu dominantno iz državnog proračuna, odnosno državnim decentraliziranim sredstvima, koja su artikulirana kroz županiju sukladno zahtjevima za prioritete za Opću bolnicu u Koprivnici. Generiranje liste narudžbi za pacijente krenut će u siječnju. Pozivam pacijente koje su liječnici uputili da se upišu u liste. Mi ćemo nastojati s naših šest radiologa koji će raditi u sustavu dijagnostici magnetne rezonance nastojati te liste maksimalno ažurirati, skratiti vrijeme čekanja koliko god je to moguće, naravno u okviru onoga što nam omogućava sustav javnog zdravstva. Dakle, i sukladno količini novca koji je namijenjen za ovu uslugu u našoj županiji, a bit će ugovoren kao dodatna usluga u HZZO-u od 1. siječnja – rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.

Da je danas nesumnjivo veliki dan za sustav zdravstva Koprivničko-križevačke županije, jer će dostupnost novog dijagnostičkog uređaja uvelike olakšati pacijentima koji ga trebaju, ali i lokalni zdravstveni sustav učiniti efikasnijim i racionalnijim, ocijenio je župan Darko Koren:

– Magnetna rezonanca ne samo da je vrhunac dijagnostike već i simboličan prikaz standarda zdravstvene zaštite. Mi ga očekujemo desetak godina. Zahvaljujući mnogim silnicama koje su se poklopile u istom trenutku, danas svjedočimo puštanju u rad nove magnetne rezonance. Prilika je to da zahvalimo svima koji su u tome sudjelovali. Prije svega, to je uprava bolnice koja je vodila taj projekt, potom Ministarstvu zdravstva i ministru Kujundžiću, našim saborskim zastupnicima i svima koji su dali svoj doprinos.

A resorni ministar Milan Kujundžić izrekao je samo riječi hvale za koprivničku bolnicu i njene zaposlenike:

– Uistinu sam radostan što sam danas ovdje. Ovo je lijep događaj za hrvatski zdravstveni sustav, a veliki i lijepi za bolnicu u Koprivnici i Koprivničko-križevačku županiju. MR će unaprijediti dijagnostiku pacijenata ovoga dijela Hrvatske uz već dobru postojeću djelatnost cjelokupne medicine u ovoj županiji, u ovoj bolnici.

A potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Predrag Štromar ocijenio je da je ovo bitan događaj za građane Koprivničko-križevačke županije:

– Moći će koristiti magnet. Svi kojima je trebala magnetske rezonanca morali su ići u Zagreb i druge centre. Sada se to mijenja. I općenito, na sjeveru, u svaku županijsku bolnicu u sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci stići će magnet. Liste čekanja će se smanjiti, zdravstvena skrb bit će na puno većoj razini nego što je to sada.

Ministar Štromar je istakao i da njegovo ministarstvo ulaže u energetsku učinkovitost javnih objekata pa bi uskoro trebala biti donesena i odluka o ulaganju 44 milijuna kuna u koprivničku bolnicu. Takvim ulaganjima, upozorio je potpredsjednik Štromar, neće trebati ulagati ogromne količine novca za energente već će ga biti više za povećanje standarda građana.

Podsjetimo, ravnatelj Devčić je najavio da bi do 2022. godine u koprivničkoj bolnici trebali biti realizirani projekti u vrijednosti 96 milijuna kuna. Riječ je o projektu dnevne bolnice te o energetskoj obnovi javnih zgrada, čime bi se trebao znatno povećati standard koji je na usluzi građanima.

Ovako izgleda nova magnetska rezonanca u Koprivničko bolnici

Objavljuje Drava.info u Utorak, 18. prosinca 2018.

 

zatvori