Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Psi i mačke iz Gradske vijećnice poručili: Ne bacajte petarde!

Koprivnički nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj su glavni akteri bili Čarli, Mily, Gita i Bubi.

Psi i mačke aktivista iz inicijative “Glas za njuškica spas” Grgiću su poslužili kao poziv građanima Koprivnice da tijekom nadolazećih blagdana misle na životinje u ovom gradu i ne bacaju petarde:

– Moramo tu našu toleranciju, koja u Koprivnici postoji prema različitima, produžiti i prema drugim bićima. Pozivamo sugrađane da pokažu toleranciju prema našim najboljim prijateljima. Jako puno pasa i mačaka svake godine umire od srčanog udara uzrokovanog bukom koju stvaraju petarde i vatromet. Znam da je to nekim ljudima smiješno, pogotovo onima koji nemaju kućne ljubimce, no njima je to iz bioloških razloga – sluha, biološke konstitucije – neizmjerno stresno. Oni od toga umiru.

Snimila Nela Carek.

Predložio je Grgić da se Koprivnica povede za primjerom Italije i ulazak u novu godinu proslavi “tihim vatrometom” koji neće biti poguban za naše životinje. Smatra da bi i gradska vlast trebala zatražiti mogućnost promjene zakona vezanog uz uporabu pirotehničkih sredstava ili mogućnost spuštanja regulacije uporabe pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine na lokalnu samoupravu: – Da Grad Koprivnica onda sam regulira uporabu pirotehničkih sredstava i da se ona zabrane u potpunosti te da se kontrola njihove uporabe još strože regulira.

Snimila Nela Carek.

Nezavisni će to, poručio je Grgić, pokušati progurati. – Uz to, nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić će na osnovu građanske inicijative Glas za njuškica spas donijeti tri prijedloga za sjednicu Gradskog vijeća: odluku o provedbi kontrole čipiranja pasa, donošenje odluke o osnivanju skloništa za napuštene životinje te donošenje odluke o uvjetima i načinima držanja kućnih ljubimaca i načina postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Grgić je pozvao i ostale gradske vijećnike da podrže i Maričićeve prijedloge.

zatvori