Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Na prvoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom Komunalac predstavio novo eko-vozilo za odvoz otpada

Savjet za gospodarenje otpadom zasjedao je danas u sjedištu koprivničkog Komunalca. Uz čelnike koprivničke komunalne tvrtke čine ga i predstavnici sedam okolnih općina – Koprivničkih Bregi, Novigrada, Drnja, Đelekovca i Legrada te Koprivničkog Ivanca i Sokolovca, dviju općina koje su se naknadno pridružile koprivničkoj inicijativi.

Svi oni zajedno su se udružili kako bi zajedno, sporazumno gospodarili otpadom. Direktor Sektora za gospodarenje otpadom Saša Grubačević rekao je da sustav počinje funkcionirati s novom godinom:

– Krećemo od Nove godine s ostalima u kvalitetnu suradnju. Najbitnije je odvajanje otpada na kućnom pragu. Naš je prvenstveni cilj da što više otpada odvojimo kako bi ga što manje završilo na odlagalištu.

Snimio Marko Posavec.

Na savjetu se raspravljalo o konkretnom uvođenju novog sustava gospodarenja otpadom koji bi u potpunosti trebao profunkcionirati do travnja iduće godine, čime su osobito zadovoljni u okolnim općinama. Rekao je to načelnik Općine Koprivnički Bregi Mario Hudić pojasnivši da suradnja s Komunalcem omogućava stanovnicima seoskih sredina isti standard kakav imaju i građani Koprivnice. Osim toga, otvaraju se i nove mogućnosti:

– Nije tu riječ samo o prikupljanju otpada. Danas smo razgovarali i o nekim ostalim uslugama u budućnosti, poput održavanja javne rasvjete. Vjerujem da će se kroz godinu-dvije u svim općinama koje su pristupile Komunalcu suradnja proširiti na još više usluga.

Posebno zadovoljan suradnjom s koprivničkim komunalnim poduzećem je načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj. Iako će formalno početi poslovati 1. siječnja iduće godine, Komunalac će već sada riješiti problem koji je u Sokolovcu nastao jer posljednjih mjesec dana nema koncesionara za odvoz otpada:

– Budući da mjesec dana nemamo odvoz, u suradnji s Komunalcem ćemo na Badnjak svim stanovnicima na račun Općine pokupiti smeće. A već sutra počinje i odvoz otpada sa zelenih otoka koje ćemo tako dovesti u dobro stanje. Mi ćemo to platiti umjesto naših mještana. Hvala Komunalcu što nas je primio u svoje okrilje i veselimo se ovoj lijepoj suradnji – rekao je Bakšaj.

Snimio Marko Posavec.

Kako bi kvalitetno zbrinjavala otpad, sva će domaćinstva dobiti čipirane kante za odlaganje otpada i to na temelju podataka koje je Komunalac tražio. Ispunjene upitnike je dosad, doznajemo, vratilo oko 70% građana.

A kako bi neometano prikupljali otpad, Komunalac je kupio i sedmi kamion. Zajedno s Gradom uložio je novih milijun kuna jer više nisu mogli čekati da Fond za zaštitu okoliša raspiše natječaj za sufinanciranje ovakvih nabava. Riječ je o suvremenom ekovozilu za odvoz otpada “Ekomunal” kapaciteta 14 kubika, ukupne nosivosti 18 tona. Željko Horvat iz poduzeća Tehnix rekao je da ovo vozilo može prikupljati različite vrste otpada uz najmanju potrošnju goriva, najmanju buku i najveću sigurnost. Opremljeno je kamerama koje evidentiraju cijelu povijest prikupljanja otpada koja se sprema na disk i odmah šalje knjigovodstvu. Tako je zadovoljena i zakonska odredba o 30-dnevnoj obvezi čuvanja takve evidencije. Vozilo, ovisno o opremljenosti, može prihvaćati sve vrste otpada i iz svih vrsta spremnika. A kako bi rukovali njime, zaposlenici moraju proći i posebnu obuku.

Snimio Marko Posavec.
Gradonačelnik Jakšić: Komunalac potvrđuje da je najjače komunalno poduzeće u županiji i šire

Današnje okupljanje partnera za zajedničko gospodarenje otpadom bilo je prilika i da koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ocijeni trenutno stanje u Komunalcu.

– Sad bez srama i bojazni mogu reći da je Komunalac u godini stabilizacije postigao više nego što smo svi zajedno očekivali. S obzirom na sve one promjene i sve ono što smo morali riješiti iz prijašnjih vremena, sad se okrenulo i Komunalac potvrđuje da je najjače komunalno poduzeće ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji već i šire.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Jakšić zadovoljan je i što je investirano u kupnju kamiona za odvoz otpada. To je kaže, jedan od koračića na putu postizanja održivog koncepta zbrinjavanja otpada u našem kraju.

– Možda je stvar u Europi, a možda smo i mi svi zajedno postali pametniji, no posebno me veseli da smo uspjeli uzdići se iznad nekih političkih okvira i boja. Zajedno s našim okolnim općinama stvaramo jednu apsolutno novu priču koja puno znači i nama u Koprivnici. Sad dobivamo jedan novi krug, više nismo zapakirani u svoje granice. Puno nam znači i stoga jer bez jakih općina neće biti ni jake Koprivnice. Zato mi je drago da su oni danas s nama, i da zajedno idemo razvijati ne samo Koprivnicu, ne samo svaku općinu ponaosob, već idemo razvijati našu Podravinu kako je to ona i zaslužila.

zatvori