Četvrtak, 28. ožujka 2024.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Marin Pucar: Podravka se treba vratiti korijenima, tradiciji iz koje je nastala

‘Nagrada koju sam dobio priznanje je svim Podravkašima u sve 24 zemlje u kojima Podravka posluje, priznanje za rezultate koje smo ostvarili u ovoj godini, a koji pokazuju da je Podravka ponovno perjanica hrvatskog gospodarstva.’

Rekao je to Dravi.info predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar nakon što je jučer, prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, proglašen gospodarstvenikom godine.

Primijetila sam da se tijekom izbora Koprivnicom širilo puno poruka u kojima se pozivalo da svoj glas daju “predsjedniku Pucaru”. To je pokazalo da vaš izbor i Podravkašima puno znači.

– Od početka našeg mandata htjeli smo uspostaviti novu koheziju između svih zaposlenika Podravke. Na tom kontinuirano radimo i nadam se da smo na dobrom putu. Svi ovi pomaci koje smo postigli u poboljšanju standarda zaposlenika idu u tom smjeru da zaposlenici budu zadovoljni, da osjećaju da im je Podravka drugi ili prvi dom. Mislim da je to jedinstvo koje ponovno vlada u Podravci putokaz da smo na dobrom putu i da radimo dobre stvari, ne samo kad govorimo o poslovnom rezultatu već i o atmosferi u samoj kompaniji.

Godinama, više od 20, imam prilike slušati da su bez obzira na poslovne rezultate, brendove, proizvode, najveća vrijednost Podravke njeni zaposlenici. Aktualna Uprava nastoji to i konkretno pokazati. Nedavno ste potpisali novi Kolektivni ugovor.

– Za primanja zaposlenika u idućoj godini izdvajamo dodatnih blizu 30 milijuna kuna. Pri kraju ove godine iskoristit ćemo povlastice koje je s neoporezivim dijelom plaća osigurala Vlada pa će naši zaposlenici dobiti veću božićnicu. A pokušat ćemo iskoristiti i porezne olakšice i već krajem ove godine nastojati isplatiti kompanijsku stimulaciju za dobre rezultate u 2018. godini. Sve to skupa nam pokazuje da smo na dobrom putu. Mislim da – ako nastavimo s ovakvim rezultatima, a nema razloga da tako ne bude – da ćemo u idućoj godini imati mogućnosti za ponovno podizanje standarda zaposlenika, a onda i da Podravka tako uspješno brodi i u razvojnom i investicijskom dijelu. Po tome smo prepoznati i u Hrvatskoj i u svijetu. Imperativ je Podravke da poveća udio prihoda s inozemnih tržišta.

Snimio Marko Posavec.

Kad govorite o osvajanjima novih tržišta, jeste li pripremili neka iznenađenja kad govorimo o novim proizvodima ili strategiji?

– Naša strategija je od prvog dana bila vrlo jasna! I rezultati koje smo postigli upravo su rezultat te strategije: to je organski rast. Mi smo se usredotočili na naše tvornice, naše brendove, naše proizvode. Tu je vrijedna ekipa koja radi na razvoju novih proizvoda. Puno je novih proizvoda i projekata, a jedna od zvijezda je Linolada Gold. Ona pokazuje izuzetno dobre rezultate. Prvi puta smo postigli u Hrvatskoj da smo povećali tržišni udio u kremnim namazima, linoladi, praktično smo došli na prvo mjesto. To je put kojim Podravka treba ići. Podravka se treba vratiti korijenima, tradiciji iz koje je nastala. Treba se vratiti brendovima i emociji koja iz njih proizlazi. Ovi vrijedni ljudi koji su ovdje u Podravci s novim idejama i proizvodima garancija su da je budućnost kompanije svijetla i uspješna.

Linoladom Gold spojili ste dvije izvrsnosti u Hrvatskoj, ali usudim se reći i izvan nje. To su Linolada Gold iz Koprivnice i Podravke s jedne te Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, s druge strane.

– To je suradnja koja je počela još prije Svjetskog nogometnog prvenstva, moram to reći. Izbornik Dalić je bio naš gost na korporativnim igrama u Baškoj. Stoga mogu reći da smo mi bili podstrek i njemu i našim reprezentativcima da poluče velike uspjehe. Ova je godina impozantna po sportskim uspjesima. A ono što nas Podravkaše i Podravku čini drugačijima od ostalih kompanija – da poput sportaša koji grade dominantan sportski imidž i ugled Hrvatske u svijetu, to čini i Podravka na gospodarskom planu sa svojim brendovima. Podravka je ponos i Koprivnice i Podravine i cijele Hrvatske.

Snimio Marko Posavec.

Je li Podravka više koprivnička ili hrvatska?

– Podravka je puno više i od Koprivnice i od Hrvatske. Podravka je kompanija koju potrošači osjećaju svojom i u cijeloj regiji, i u cijeloj srednjoj Europi i na pet svjetskih kontinenata. Budimo ponosni što smo iz jedne male sredine uspjeli postići tako velike rezultate. Ne postoji ni jedna kompanija u regiji koja se u svojih sedam desetljeća uspjela etablirati na pet kontinenata, na više od 50 tržišta. To su vrijednosti koje moramo njegovati i prenositi ih s generacije na generaciju. Jer vrijeme brzo prolazi, a na nama je da novim generacijama ostavimo temelje da postižu još bolje rezultate od nas.

Od hrvatske Vlade dobili ste zadatak ponovno pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Što ste učinili i kako ste zadovoljni prvim rezultatima?

– S obzirom na to da smo prije godinu i pol dana praktički krenuli od nule, mislim da smo uspostavili kontakt sa širokim krugom poljoprivrednih gospodarstava. Iz mjeseca u mjesec ta se suradnja intenzivira. Naši su planovi da pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju u cijeloj Hrvatskoj. Više od 30 milijuna kuna smo investirali u nove linije u našoj tvornici Kalnik. Za to moram zahvaliti Vladi koja nam je investicije subvencionirala s 50% uz pomoć EU fondova. To je jasan putokaz kamo želimo ići: želimo u naše proizvode koji se prodaju dominantno na inozemnim tržištima ugraditi hrvatsku sirovinu. Želimo zaposliti hrvatskog seljaka i hrvatskog modernog poljoprivrednika. Tako ćemo pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva. A Podravka svojom snagom, svojim prodajno-distributivnim potencijalima u regiji i srednjoj Europi to može. Mislim da smo na dobrom putu da u naredne tri do četiri godine značajno podignemo poljoprivrednu proizvodnju i da u Podravkinim proizvodima dominantno budu domaće sirovine.

Sada ste rekli tri do četiri godine, čini mi se da ste ranije spominjali postizanje tog cilja do 2020.

– U poljoprivredi nije lako planirati. Imali smo ove godine nesreću s lošim vremenom. Kad smo prošle godine krenuli s investicijom u novu liniju za proizvodnju ajvara, bila je ideja da se kompletna proizvodnja bazira na domaćoj paprici. Na žalost, vremenske prilike uzrokovale su puno loše berbe pa smo bili prisiljeni dio raditi iz uvozne paprike. Nadam se da ćemo u narednim godinama postići samodostatnost s hrvatskih polja, što je i bio razlog naše investicije i cilj koji želimo postići: da Podravkini proizvodi budu proizvedeni iz domaće sirovine.

Izgradnja sušare – gdje i kada?

– Tema koja je u našim planovima ali je još je dosta otvorenih pitanja. No kako moramo voditi računa o profitabilnosti i dugoročnom razvoju, moramo zatvoriti kompletnu investicijsku studiju i onog trena kad se pokaže opravdanost, pokrenut ćemo tu investiciju. Zasigurno nismo odustali, no pokušavamo iznaći sredstva iz EU fondova kako bi investicija dugoročno bila isplativa.

Podravka je uvijek partner Gradu Koprivnici kad treba organizirati veselice za građane. Što možemo očekivati iduće godine?

– Mogu samo reći da možemo očekivati još jaču i dublju suradnju, ne samo s Gradom Koprivnicom već i s Koprivničko-križevačkom županijom. Podravka je lokalno odgovorna kompanija i u društvenom i javnom i kulturnom i sportskom životu. Prema tome, i dalje ćemo biti na usluzi našim stanovnicima, našim zaposlenicima, svima onima koji žive oko Podravke i za Podravku. Jednostavno, simbioza Koprivnice, županije i Podravke je neminovna, neizbježna. Na tom putu je nama svima da radimo na korist lokalne zajednice i svih nas.

zatvori