Četvrtak, 18. travnja 2024.

Dvorana Domoljub u opsežnim je radovima ususret svojoj stotoj obljetnici

Koprivnički vijećnici jednoglasno su dali suglasnost Pučkom otvorenom učilištu za sanaciju vanjskog vodovoda i kanalizacije zgrade Domoljub, vrijedne oko 150 tisuća kuna. Najpovoljniju ponudu za te radove dao je koprivnički Koming.

Prije donošenja suglasnosti, nezavisni Marijan Šiško rekao je da u dobroj mjeri poznaje stanje te građevine jer je svojevremeno bio uključen u sanaciju nekih dijelova Domoljuba. Ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta predložio je da angažira kvalitetnu projektnu kuću jer bi trebalo dobro snimiti kompletnu građevinu:

– U pitanju je kvaliteta temelja i svega ostaloga što slijedi: zidova, krova, dvorišta… Tako će imati kvalitetne projekte za sanaciju, koja se zahvaljujući kvalitetnoj pripremi može dobro planirati i za nju postići niža cijena.

Ravnateljica Maja Holek pred koprivničkim je vijećnicima rekla da se o svemu tome već vodilo računa:

– Imamo projektanta koji nam radi godinama. Sanacija kanalizacije vrlo je pomno isplanirana. Od prvog projekta smo radi stanja temelja i zgrade odustali. Kanalizaciju ćemo stoga raditi novom trasom. Staru – koja prolazi ispod Domoljuba – ćemo blindirati, a nova će ići kroz dvorišni objekt.

Zahvata na sanaciji ima još, pobrojala je ravnateljica Holek:

– Radi se također na radovima za sanaciju temelja. Proučili smo, napravili smo ispitivanje tla i sad znamo kakvo je tlo ispod Domoljuba i njegovi temelji. Trenutno se radi na ispitivanju pukotina koje su se dogodile na Domoljubu i na ispitivanju konstrukcije. Tako da sve to ide nekim svojim redom.

Projekt obnove vrijedan 1,6 milijuna kuna prijavljen je Ministarstvu kulture od kojega očekuju 850 tisuća kuna. Grad bi radove trebao sufinancirati sa 750 tisuća kuna, a ostatak bi osiguralo samo Pučko otvoreno učilište. A sve je počelo “običnim” puknućem cijevi koje je izazvalo niz neočekivanih zahvata:

– Idemo redom, točno onako kako treba jer se ne isplati ulagati u ljepotu Domoljuba ako su temelji problem. Radimo prvo na tome da se kulturna baština očuva, a onda ćemo ga uljepšavati i raditi sve drugo što će trebati – zaključila je ravnateljica Holek.

U Pučkom otvorenom učilištu nadaju se da će uspjeti odraditi sve kako bi Domoljub bio spreman za proslavu svoje stote obljetnice, koja je iduće godine.

zatvori