Četvrtak, 25. travnja 2024.

Branko Hrg (HDS): Brza cesta do Koprivnice je u proračunu koji svi trebamo podržati

Amandmanom koji je predložila Hrvatska demokršćanska stranka u financijski plan Hrvatskih cesta uvrštena je dionica brze ceste ne samo do Kloštra Vojakovačkog već do Koprivnice i mađarske granice.

Izjavio je to novinarima na konferenciji za medije jutros u Koprivnici zamjenik predsjednika HDS-a i saborski zastupnik Branko Hrg, pojasnivši:

– HDS je odmah kao svoj prioritet istaknuo nastavak gradnje brze ceste do Koprivnice. Kad je program Hrvatskih cesta došao na saborske klupe u sklopu državnog proračuna, u njemu su navedene dionice Farkaševac – Bjelovar i Križevci – Kloštar Vojakovački, te sredstva od 549 milijuna kuna. Mi smo kao Hrvatska demokršćanska stranka napravili amandman u ime cijeloga kluba, u kojem su i HSLS i HDSSB, da se naziv promijeni i da se unese naziv “Dionica Križevci – Koprivnica – mađarska granica”, znači potpuna dionica, jer bi inače ispalo da se radi potpuna dionica kraka prema Bjelovaru, a prema Koprivnici ne. Amandman je jučer od strane Ministarstva i Vlade u potpunosti prihvaćen i mi sada u programu Hrvatskih cesta po prvi puta imamo dionicu Podravskog ipsilona Križevci – Koprivnica – mađarska granica.

Branko Hrg. Snimio Marko Posavec.

Bilo je još nekih amandmana vezanih uz iznose novca, spomenuo je Hrg. – Super je da bude više novca, ali to ovog trenutka nije presudno jer je dionica Križevci – Kloštar planirana s nekih 156 milijuna kuna. Ona jest poddionica ove ukupne dionice do Koprivnice i gradnja te dionice, barem natječaj, trebao bi početi u drugoj polovici sljedeće godine. No, istovremeno je naš zahtjev bio da se projektira dionica prema Koprivnici pa čim se ona počne graditi da se nastavi s projektnom dokumentacijom i gradnjom prema Koprivnici.

Pratit ćemo u naredne dvije godine, u drugoj polovici mandata ove Vlade, da se i dalje u programima nalaze sredstva, da ta dionica bude uvijek tako napisana i da isforsiramo nastavak gradnje te ceste kako smo i obećali. Ja više u to ne sumnjam, nisam ni prije, ali trebalo je biti na oprezu jer da nismo bili na oprezu ispalo bi da opet nema Koprivnice u planu – obrazložio je Hrg.

– Ako tome dodamo i da se iz nacionalnog programa financiraju tri aglomeracije uz još čitav niz programa i projekata, onda možemo reći da mi kao zastupnici iz Koprivničko-križevačke županije možemo bez ikakvog grča u želucu dići ruku za državni proračun za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu – zaključio je Hrg te dodao kako očekuje da će svi zastupnici iz naše županije podržati proračun.

No, Mladen Mađer je za Prigorski.hr izjavio kako to ipak neće učiniti. – Neću sigurno dići ruku jer to što su promijenili naziv da sada piše Križevci – Koprivnica ništa ne znači i to može prodavati djeci u vrtiću priču, a ne meni. Zašto nisu osigurali sredstva da se odmah iduće godine krene s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, a ne da se tek 2020. počne baviti s time? – kazao je Mađer.

Vjekoslav Indir. Snimio Marko Posavec.

HDS Koprivničko-križevačke županije pozdravio je i odluku Vlade o povećanju minimalne plaće te prijedlog ulaganja u suzbijanje žutice vinove loze (fitoplazme). – Posebno apeliram na Zajednicu udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, kao i na samu Županiju, da zajedno pokušamo iz Ministarstva poljoprivrede dobiti dodatna sredstva, da to ne bude samo Istarska županija. Vinogradari podravsko-prigorskog kraja zaslužuju pomoć u suzbijanju te bolesti koja se sve više širi, a bez pomoći države to ćemo teško postići – rekao je predsjednik županijskog HDS-a Vjekoslav Indir.

Na konferenciji za medije javnosti se predstavila i predsjednica novoosnovanog ogranka stranke u Sigecu, Snježana Mlinarić, inače bivša rukometašica Podravke. Naglasila je potrebu još kvalitetnijeg razvoja sporta u županiji s posebnim naglaskom na ulaganje u ženski sport i ženske sportske udruge, da se povećaju sportske aktivnosti u školama i da u njih bude uključeno još više djece.

Snježana Mlinarić. Snimio Marko Posavec.
zatvori