Petak, 19. travnja 2024.

BOŽIĆNO DARIVANJE Evo tko je osvojio novi roman Marka Gregura ‘Mogla bi se zvati Leda’

Na ovogodišnjem Interliberu prvi je put predstavljen novoobjavljeni roman Marka Gregura ‘Mogla bi se zvati Leda’, a portal Drava.info povodom božićnih blagdana poklanja vam primjerak!

Roman “Mogla bi se zvati Leda” osvojila je Silvija Bermanec. Čestitamo!

Riječ je o romanu pisanom iz muške perspektive, ali u ime para koji čezne za djetetom i čija čežnja, nakon niza razočaranja, dijelom eskalira prema ljutnji, a dijelom ih postavlja na turbulentni životni roller coaster na kojem se, ponekad u istom danu, emocije uzdižu do euforije, a nakon jednog telefonskog poziva strmoglavljuju u malodušnost i apatiju.

O romanu je već napisano više prikaza, među kojima i onaj Denisa Derka u Večernjem listu, a o romanu je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorila i Jagna Pogačnik. Tanja Tolić u kritici objavljenoj na stranici Moderna vremena zapisala je: “‘Leda’ je lijep, dirljiv i često razoran roman o mladom paru koji pokušava dobiti dijete.” Spomenimo još da je roman za knjižnice već otkupilo Ministarstvo kulture.

Ulomak iz romana

Samo kad smo išli u svatove, vozili smo se taksijem. Otac bi nestrpljivo okretao brojeve na crnom telefonu, zabio bi kažiprst u prvi broj na brojčaniku i povukao ga do kraja pa čekao dok se zupčanik ne vrati u prvobitni položaj, zvrndajući kao diližansa u provinciji, onda bi opet navalio, sad na drugu znamenku, i tako redom. Šest brojeva morao si odjahati, a najgore bi bilo ako bi pogriješio na posljednjem. Ponekad bi se on i mama znali porječkati nakon više neuspjelih uzastopnih pokušaja – on bi krivio dizajnere, a ona njegovu nervozu – pa bi konačno rekla: Daj, ja ću. To je zato što odmah planeš. Naravno da bi nakon toga pokušavao još upornije, samo da joj dokaže da je u krivu. Ponekad mi se činilo da bismo pješice već prošli pola grada kad bi konačno uspio nazvati.

Zauzeto! Zauzeto, budaletine, kog vraga lampaju čitavo vrijeme!

Na, rekao bi onda ljutito i pružio slušalicu mami, kao da je ona kriva što je zauzeto. Rekla bi da kasni i da nema vremena, pa bi slušalica došla u moje ruke i ja bih gotovo uvijek nepogrešivo odvrtio broj.

Daj meni, uzeo bi slušalicu čim bih rekao da zvoni.

Onda bismo ga čekali, a tata bi svako malo išao na verandu i pogledavao je li stigao.
Ako bismo došli za njim, moj četiri godine stariji brat, jednako toliko mlađa sestra i ja, nervozno bi rekao, jer uvijek smo kasnili: Kaj blejite, jel ne vidite da ga nema?

Uglavnom bi sve bilo tako – nategnuto i na rubu svađe – ali kad bi se konačno pojavio crni mercedes sa žutim znakom na krovu, na kojem je crnim slovima pisalo TAXI, i zaustavio se ispred naše kuće, na njegovom bi se licu pojavio osmijeh i sve bi bilo kako treba. U tom trenutku bili bismo savršena obitelj. On bi išao prvi, kao da ima sve vrijeme svijeta, a mi za njim. Mama bi išla zadnja, zaključavala bi vrata i jurila za nama dok bi joj stvari padale iz torbice.

U hotel!, rekao bi naglašavajući svaki glas. Ili, češće: U starigradski dom! U dom na Vinici!
Bilo je to čudo, kad bismo se iskobeljali van, avangarda, jer prema shvaćanju ljudi, taksi se mogao oprostiti samo smrtno bolesnim starijim ljudima za prijevoz do kolodvora. I to ako nisu imali vozačku dozvolu ili barem traktor.

Ali to ne ispričam. Možda mi zapravo ne bi ni palo na pamet da za vikend nismo bili u svatovima. Psihologica koja sjedi s desne strane stola, mlada je i simpatična, ali ipak. Mogla bi pitati: Zašto je tvoj otac to činio? Ili kako sam se osjećao i slično. Nešto na što sigurno neću znati odgovoriti, zato počnem govoriti o Božiću. S time ne možeš pogriješiti. Pogotovo jer socijalna radnica, srednjih tridesetih, baš kao Jana i ja, uz računalo ima sličicu svetog Antuna. To je bio mamin svetac i znam da je on svetac izgubljenih stvari. Zbog toga pomislim da smo na pravom mjestu, da ćemo pronaći ono što tako dugo tražimo. Jer mama je pronašla što je tražila, a i sama je ovdje radila, tako da je sve zaokruženo, kako si tumačim.

Da, definitivno je Božić prvo što mi pada na pamet, ako moram reći po čemu pamtim djetinjstvo.

zatvori