Utorak, 23. travnja 2024.

’50 pjesama za snijeg’ večeras u Koprivnici

Međunarodni festival poezije ’50 poems for snow’ (’50 pjesama za snijeg’) održat će se večeras u Koprivnici po četvrti puta.

Festival je pokrenut 2012. u Zagrebu, a održava se jednom godišnje na prvu večer obilnijeg snijega u javnom prostoru grada, u mraku, na otvorenom. Svake godine tri autora/ice čitaju svoja tri rada (koji ne moraju biti o snijegu) uz dodatak jedne pjesme klasičnog autora/ice kome je festival te godine posvećen.

Ove godine festival je posvećen čileanskom pjesniku Nicanoru Parri koji je preminuo početkom ove godine u 103. godini života. U koprivničkom izdanju festivala ove godine sudjeluju tri koprivničke pjesnikinje sa zagrebačkom adresom: Marija Bagarić, Nataša Hrupec i Maša Virag, autorice koje aktivno pišu i objavljuju poeziju već godinama.

Sastanak s publikom je u 19 sati kod sata na gradskom trgu, a nakon toga se zajednički kreće prema tri mjesta čitanja koja su locirana oko gradskog parka.

Festival se i ove godine održava u velikom broju hrvatskih i inozemnih gradova, između ostalog u Zagrebu, Čakovcu, Delnicama, Karlovcu, Osijeku, Koprivnici, Otočcu, Sinju, Sisku te Amsterdamu, Novom Sadu, Sofiji, Stockholmu, Toulouseu i dr. Na ovaj način poezija i odabrani pjesnici i pjesnikinje dobivaju veću vidljivost, a Koprivnica se umrežava s ostalim europskim gradovima na promociji i naglašavanju važnosti poezije.

Svake godine festival prati univerzalan plakat, neovisno o mjestu održavanja, a autor ovogodišnjeg je dizajner Jan Pavlović.

Koprivnica je u projektu prvi puta sudjelovala 2015. godine kada je festival bio posvećen perzijskom pjesniku iz 13. St. Rumiju, a pjesme su u parku čitali Bojan Koštić, Dijana Mateša i Ivan Grobenski.

2016. festival je bio posvećen grčkom pjesniku Konstantinu Kavafisu, a u koprivničkom parku ispred muzeja čitali su Nikol Bali, Antonio Grgić i Denis Košćak.

2017. festival je bio posvećen Pablu Nerudi, a poeziju su čitali Bruno Antolić, Marija Gabelica i Irena Nevjestić.

Sve novosti možete pratiti na Facebooku.

zatvori