Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: ZNANJE KAO DAR U koprivničkim školama detektirano 49 darovitih učenika

Završna konferencija projekta ‘Znanje kao dar’ održana je jučer u koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Braća Radić’.

Cilj projekta bio je prepoznati darovite učenike u koprivničkim školama i podići razinu njihovog sustavnog obrazovanja, rekao je voditelj projekta Bojan Solomun iz Razvojne agencije DAN koja djeluje unutar gradskog Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove:

– Projektom smo nabavili vrlo vrijednu opremu za sve tri škole: pametne ploče, laptope i tablete, kao i didaktičko-edukativne materijale uz koje će učitelji nastaviti raditi s darovitim učenicima, kao i instrumentarij za identifikaciju potencijalno darovite djece. Identificirano je ukupno 49 potencijalno darovitih učenika koji su prošli niz radionica.

Bojan Solomun. Snimio Marko Posavec.

To ukratko znači da će škole sada bolje moći prepoznati darovite učenike i bolje raditi s njima, pojasnio je Solomun:

– Sve škole koje su partneri u projektu imat će i ljudske resurse i opremu kojima će moći razvijati rad s darovitim učenicima.

Zadovoljna provedbom projekta je i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec:

Snimio Marko Posavec.

– To je jedan od dokaza da je grad Koprivnica uistinu grad znanja, grad mladih i grad djece. Sigurna sam da ovo nije zadnji takav projekt koji će se realizirati u Koprivnici i nadam se da ćemo u tom smjeru ići i dalje u budućnosti.

Rad s darovitom djecom zahtijeva puno angažmana, a najvažniji je instrumentarij za njihovo prepoznavanje, istaknula je ravnateljica Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Gordana Gazdić Buhanec:

Snimio Marko Posavec.

– Mi smo svi tijekom svog školovanja vrlo marginalno dobivali informacije o tome kako raditi s tom djecom. Ne možete raditi s desetero darovite djece, svako dijete ima svoje potrebe, svoje sposobnosti i potencijale. Ovaj projekt je izradio dva ili tri individualizirana programa, za dvoje do troje djece, treba i za svu ostalu, i treba s njima raditi u neko vrijeme kad su djeca slobodna, a danas su djeca kao i svi mi drugi preopterećena i prebukirana.

Snimio Marko Posavec.

A projekt “Znanje kao dar” stvorio je odličan temelj za nastavak rada s darovitim učenicima, rekao je ravnatelj Osnovne škole “Braća Radić” Krešo Grgac:

Krešo Grgac. Snimio Marko Posavec.

– Naša škola već je ranije počela s tom pričom, ali drago mi je da smo našli partnere u Gradu i svim ostalim osnovnim školama u Koprivnici, i drago mi je da smo detektirali potencijalno darovite učenike u svim školama i da smo napravili dobru podlogu da možemo dalje nastaviti raditi s njima.

Projekt “Znanje kao dar” vrijedan je nešto manje od milijun kuna, a gotovo 78% sredstava sufinancirano je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu kojega je projekt odobren. Nositelj mu je Grad Koprivnica, a partneri tri koprivničke osnovne škole: “Antun Nemčić Gostovinski”, “Braća Radić” i “Đuro Ester”. Provedba je počela 28. lipnja prošle, a završava posljednjeg dana ove godine.

zatvori