Petak, 19. travnja 2024.

Više od 200 izlagača predstavit će se na ovogodišnjem Obrtničkom i gospodarskom sajmu

Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije zakoračio je u svoje treće desetljeće.

Ovu 21. po redu manifestaciju koja u petak započinje u Križevcima Dravi.info najavio je njezin direktor, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać:

– To je, kao što mi volimo reći, najveća gospodarska manifestacija u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ima i regionalni karakter: svoje proizvode i usluge predstavljaju izlagači iz svih hrvatskih županija, no ima i međunarodni karakter. Ove godine dolaze nam i izlagači iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije. Iznimno je važno i da usprkos krizi sajmovanja bilježimo rast broja izlagača i izložbenog prostora, a nadamo se i da će to rezultirati povećanim brojem posjetitelja.

Za ovogodišnji sajam prijavljeno je 229 izlagača kojima je na raspolaganju 1700 m2 križevačke sportske dvorane. No, znatno je povećan i broj izlagača na vanjskim prostorima – njima je na raspolaganju oko tisuću kvadrata oko dvorane.

Specifičnost ovog sajma je prezentacija škola i strukovnih zanimanja namijenjena osnovnoškolcima koji se spremaju upisati srednje škole, ističe direktor Barać:

Božo Barać. Snimio Marko Posavec.

– Mi tradicionalno na ovom sajmu, uz ostale programe, imamo i centralnu manifestaciju koja se odnosi na prezentaciju upisa u obrtnička zanimanja u našim strukovnim školama – Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica i Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca. Učenici tih škola praktično prezentiraju što uče u školama i osnovnoškolci i njihovi roditelji mogu vidjeti što ih očekuje u tim školama. Ova je prezentacija posebno važna jer je nedostatak bilo kakve, a posebno kvalificirane radne snage trenutno najaktualniji problem našeg gospodarstva!

Organizatori su za glavnu temu ovogodišnjeg sajma odredili EU fondove, čemu pridonosi i činjenica da su Križevci, u kojima se sajam održava, trenutno najuspješniji po povlačenju EU novca. Stoga Sajam u suradnji s Gradom Križevcima i Ministarstvom regionalnog razvoja organizira prezentaciju EU fondova i u subotu i poseban Sajam EU fondova. Bit će to prilika da se predstave obrtnici i poduzetnici iz cijele Hrvatske koji su uspješni u povlačenju EU potpora.

U okviru sajma i ove će godine biti održana izložba malih životinja u sklopu koje će biti organizirano natjecanje uzgajivača autohtonih kokoši. Već tradicionalno posjetitelji će moći uživati i u reviji frizura te modnoj reviji, a organizatori su pripremili i nekoliko nagradnih igara.

Kroz projekt Okusi Podravinu i Prigorje bit će pak održana promocija autohtonih jela i pića, a gost ove manifestacije bit će poznati kuhar Tomislav Špiček koji će sudjelovati u duelu pripremanja podravskih i prigorskih jela.

Županija partner sajma ove je godine Bjelovarsko-bilogorska, zemlja partner Mađarska, dok je pokrovitelj manifestacije Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Cjelokupni program sajma možete pogledati ovdje.

zatvori