Utorak, 23. travnja 2024.

USUSRET BOŽIĆU Predblagdanske aktivnosti u Muzeju grada Koprivnice

Prema kršćanskoj predaji Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa, sina Božjega. To je sretan događaj koji ljudima donosi radost, mir, blagostanje i svjetlost. Prethodi mu razdoblje adventa, mjeseca obilježenog pripravama za Božić, ali i brojnim blagdanima uz koje se vežu pučki običaji koji ovo hladno zimsko razdoblje čine veselijim.

O tome kako se u Koprivnici i Podravini obilježavao blagdan svete Barbare, što je i kome darivao sveti Nikola i je li sveta Lucija donosila svjetlo ili je nekome služila kao odgojno sredstvo, moći ćete više saznati tijekom božićne izložbe čije otvorenje se u Muzeju grada Koprivnice planira za sam blagdan svete Lucije, 13. prosinca. Drugi dio izložbe bit će posvećen običajima Badnje večeri, božićnom zelenilu i ukrasima, tradicionalnim posnim i blagdanskim jelima i slasticama, a posjetitelji će saznati i kako se početkom stoljeća čestitalo u seoskim zajednicama, kao i u građanskim obiteljima.

Osim kustosa, u pripremi izložbe sudjelovat će i članice udruga žena koje će u okviru niza radionica u Galeriji Mijo Kovačić rekonstruirati božićni nakit iz razdoblja svojeg djetinjstva te s etnolozima podijeliti dragocjena znanja i sjećanja na božićne običaje, okuse i mirise svojeg mjesta i doma. Osim prikupljanja etnografske građe, cilj radionica je još bolja uspostava suradnje organizacija civilnog društva i Muzeja grada Koprivnice kao ustanove koja ima ulogu predvodnika u postupku identificiranja, čuvanja, dokumentiranja i prezentacije kulturne baštine.

Prva radionica održana je u četvrtak, 22. studenoga, a vodile su ju članice Udruge prijatelja kulture “Vlado Dolenec” Koprivnički Bregi i Udruge žena Herešin. Na ovotjednim radionicama tradicijski nakit izrađuju Udruga žena Bakovčice, “Goričko srce” Kunovec Breg, Društvo žena Sokolovac i KUD “Srce” Koprivnica; jedna je održana jučer, a jedna će biti održana sutra s početkom u 17 sati.

U prvom tjednu prosinca predbožićnim aktivnostima u Muzeju pridružit će se i učenici koprivničkih osnovnih škola koji će izrađivati tradicijski nakit i ukrašavati božićna drvca u muzejskim objektima.

zatvori