Petak, 19. travnja 2024.

Učiteljica Marija Kalšan ne miruje ni u mirovini: Nedostaje mi rad s djecom, pomoći ću kome god treba

Marija Kalšan umirovljena je učiteljica iz Novigrada Podravskog.

Generacije je pamte kao učiteljicu razredne nastave. Ja i oni mlađi od mene sjećaju je se iz vrtića – kad je otvoren vrtić u Novigradu, ona je prva radila u njemu i tako utrla put predškolskom odgoju u našem mjestu. Nakon devet godina vratila se u razred te je karijeru 2011. godine završila na poslu ravnateljice novigradske škole Prof. Blaž Mađer.

A premda se u mirovini posvetila svojim unucima i kućanskim obvezama, još uvijek ima dosta vremena – a i energije, koje je spremna darovati drugima.

– Došla sam na ideju da bi bilo dobro da ponudim svoju pomoć u učenju i pisanju zadaća. Ako je nekom djetetu potrebna pomoć, rado bih pomogla. Radila bih svoj posao koji sam nekada radila, a tako bih pomogla i djeci i roditeljima. Radila bih besplatno. Volontirala bih. Drago mi je ako nekome mogu pomoći.

Ova umirovljena učiteljica kaže da je spremna pomoći u učenju djeci zaključno sa šestim razredom, i to iz svih predmeta osim stranog jezika.

Na upit razlikuju li se školski programi i način učenja u odnosu na primjerice prije 30 godina, učiteljica Kalšan spremno odgovara:

– Nema tu velike razlike. Učiti se mora. A djeci u nižim razredima je važno pomoći jer neka djeca ne mogu sve shvatiti u školi. Neka djeca, kažem, ne sva, teže shvaćaju. Pa ako im ni doma nema tko pomoći, tada nastaje praznina. A znamo da je učenje lanac. Ako jedna karika pukne, bit će problema. Ako dijete nešto ne zna, ne može napisati zadaću baš kako bi trebalo. Pomoć je često potrebna. Apeliram na roditelje da pomognu djeci, neka im ništa ne bude teško.

Doista bih bila sretna da mogu nekome pomoći, dodaje ova iznimno vitalna 72-godišnja učiteljica, te pojašnjava da joj nije problem otići bilo u školu, bilo u dom učenika kojima treba pomoć, a spremna je podučavati i u svom domu. Takav angažman, kaže, donio bi višestruke koristi. Pomogla bi djetetu u učenju, pomogla bi roditeljima, a i sebi bi omogućila dodatni kontakt s djecom i procesom učenja, što joj u mirovini – kaže, iznimno nedostaje.

– Želja mi je raditi s djecom, taj rad mi u mirovini iznimno nedostaje – kaže učiteljica Marija Kalšan

A osim u učenju, spremna je – pojašnjava, pomoći i pričuvati ili otpratiti dijete ili djecu u školu, ako je takva pomoć roditeljima potrebna.

zatvori