Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno TJEDNA PROGNOZA u dvije riječi: Stiže zahlađenje

TJEDNA PROGNOZA u dvije riječi: Stiže zahlađenje

0
TJEDNA PROGNOZA u dvije riječi: Stiže zahlađenje
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec (arhiva).
Jesen 2018. godine, barem njen prvi dio, ostat će zapamćena po iznadprosječnoj toplini i manjku oborina. Ozbiljnije kiše u Podravini nije bilo još od kraja rujna, a o temperaturama da i ne govorimo; toplinski val traje i traje.

Klimatološku ocjenu studenoga još čekamo, ali po analizama Državnog hidrometeološkog zavoda listopad je bio vrlo topao i sušan; u Podravini čak i sušniji od drugih krajeva poput Zagorja koji su dobili više oborina. Gotovo je sigurno da će i studeni nastaviti na tom tragu – no, sinoptička slika u drugom dijelu mjeseca ipak će se promijeniti. Vidjet ćemo još što će biti s oborinama, ali hladnoća se sada čini izvjesnom. No, krenimo redom.

Što je ostalo od ponedjeljka bit će djelomično do pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. U vrijeme pisanja ovog teksta automatska meteorološka postaja Herešin mjeri čak 20,1°C. To možemo zahvaliti jugozapadnom vjetru koji doduše nije nešto jak, ali donosi izrazito toplu zračnu masu. Toplo će ostati i navečer.

Utorak neće biti tako sunčan, ali će i dalje biti topao. Većim dijelom dana puhat će umjeren jugozapadni vjetar, ujutro ćemo mjeriti oko 7 do 10, poslijepodne oko 19 stupnjeva. Potkraj dana vjetar će okrenuti na sjeverni i bit će to početak kraja ove neprimjerene topline.

Srijedu će obilježiti dosta sunca i spomenuti sjeverni vjetar, osjetan, ali ne suviše jak. Osjetit će se i pad temperature: nakon jutarnjih 6 do 9, poslijepodne idemo “samo” do nekih 14 stupnjeva. Nije to baš neka ledara, ali je samo uvertira u hladnije dane koji slijede.

U četvrtak i petak bit će djelomično sunčano, tu i tamo uz nešto više oblaka. Puhat će uglavnom slab sjeverac i bit će postepeno sve hladnije: dnevne temperature prvo će ići do 12 pa onda do 10 stupnjeva, a i jutarnje će biti sve bliže nuli.

Vikend bi trebao biti većinom stabilan i sunčan, ali i hladan s jutarnjim temperaturama oko nule ili u minusu te popodnevnima oko ili ispod 10 stupnjeva.

Početkom sljedećeg tjedna mogao bi nam stići prvi pravi dašak zime uz umjeren sjeverni vjetar i dnevne temperature oko svega 5 stupnjeva ili niže. Kako zasad stvari stoje bilo bi to suho zahlađenje, bez oborina, ali nije isključeno da ta hladna zračna masa u dodiru s toplim Sredozemljem zavrti i neku ciklonu…

zatvori