Četvrtak, 28. ožujka 2024.

TJEDNA PROGNOZA Ništa od snježne bajke, ali nešto će ipak padati

Prognoze vremena koje su ukazivale na mogućnost snježnog iznenađenja u ponedjeljak i utorak ipak se, kako stvari stoje, neće obistiniti. Prevladale su one druge koje su davale prednost susnježici, kiši, možda i ledenoj kiši, svemu samo ne čistom snijegu koji bi eventualno stvorio i nekakav pokrivač.

To ne znači da snijega uopće neće biti; pahuljice smo vidjeli već u nedjelju navečer, jutros ih je bilo ponegdje na krovovima, a mogu zalepršati i danas te kroz noć na utorak. Onda nam u utorak stiže malo više oborina, ali s njima i topli zrak s jugozapada koji će brzo presuditi bilo kakvom eventualnom noćnom snježnom pokušaju. Tako da ćemo na prvu zimsku epizodu još malo pričekati.

(Snijeg je, doduše, sklon iznenađenjima. Prvi prošlogodišnji snijeg (FOTO) po tadašnjim prognozama nije trebao biti toliki. No, čak ako nešto noćas i padne, neće dugo potrajati prije zatopljenja).

Državni hidrometeorološki zavod sažeo je izglede vremena za ponedjeljak i utorak ovim riječima:

Pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno s kišom, susnježicom i snijegom. U utorak pretežno oblačno s oborinom. U unutrašnjosti će snijeg prelaziti u kišu te slabjeti, ujutro u istočnim, a od sredine dana u zapadnim predjelima.

Po danima, to bi bilo otprilike ovako…

Tijekom ponedjeljka bit će oblačno s povremenim slabim oborinama na granici kiše i snijega. Ponegdje možda prevlada čisti snijeg, ponegdje čista kiša, ali u većini predjela bit će to nekakav miks, susnježica ili što već. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar, a temperatura će se kretati oko 2 do 3 stupnja.

Oblačno vrijeme nastavlja se i u utorak, a stižu nam i malo konkretnije oborine. U noći i ujutro to može biti i snijeg, mjestimice i uz stvaranje tanjeg pokrivača – prvenstveno u višim predjelima, ali tijekom dana će se uz zatopljenje sve pretvoriti u kišu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura oko 1 do 2, najviša dnevna oko 5 do 6 stupnjeva.

Drugi dio tjedna bit će stabilniji i malo topliji. Srijeda nam donosi većinom oblačno vrijeme, ali stabilno i uglavnom bez oborina, eventualno uz malo kiše navečer. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar, a temperatura će se uglavnom kretati oko 5 stupnjeva, poslijepodne možda i malo viša. Vrlo slično, možda uz stupanj-dva višu temperaturu, bit će i u četvrtak.

U petak i subotu vjerojatno ćemo vidjeti i nešto sunca, a i temperature bi trebale još malo porasti. Početkom sljedećeg tjedna moguća je nova promjena vremena s nekakvim zahlađenjem i oborinama, vidjet ćemo što će biti od toga.

zatvori