Četvrtak, 25. travnja 2024.

TJEDAN IZRAELA Koncert tradicionalne židovske glazbe održat će se u Koprivnici

Tjedan Izraela i ove se godine obilježava u Koprivnici. Riječ je o kulturnoj manifestaciji koju organizira Židovska općina Zagreb, a jedan od programa iz Zagreba svojim sugrađanima organizira Židovska općina Koprivnica.

Tako će ove nedjelje u Domu mladih biti održan koncert tradicionalne židovske glazbe, u izvedbi vrhunskih svjetskih glazbenika, najavila je dr. Sanja Švarc Janjanin, predsjednica Židovske općine Koprivnica:

– Radi se o jednom zbližavanju i upoznavanju židovske kulture u Hrvatskoj. Ove godine ponovo smo izabrali glazbu. Imat ćemo koncert u Domu mladih. Radi se o koncertu klezmer glazbe – to je vrlo prepoznatljiva, specifična tradicijska židovska glazba. Nastupit će jedan bend, Gitanes Blondes. Njih četvorica odličnih, svjetski poznatih muzičara zabavljat će nas pedesetak minuta.

Osim vrhunskog glazbenog doživljaja, bit će to prilika i da se prisjetimo sugrađana kojih više nema, a pridonijeli su razvoju našega grada, poručila je dr. Švarc Janjanin:

– Ovakvim načinima, u ovom slučaju kulturnom manifestacijom pokušavamo podsjetiti naše sugrađane na Židove koji su nekad živjeli u Koprivnici; podsjetiti ih da su to također bili Koprivničanci koji su silno voljeli svoj grad. Eto, spletom nesretnih okolnosti i Drugog svjetskog rata, njih u Koprivnici više nema, osim nas nekoliko.

Koncert tradicionalne židovske glazbe bit će u nedjelju navečer od 19 sati u koprivničkom Domu mladih, uz slobodan ulaz.

Gitanes Blondes njemački je glazbeni sastav u kojemu sviraju Mario Korunih (violina), Christoph Peters (gitara), Konstantin Ishchenko (harmonika) i Simon Ackermann (kontrabas).

Sastav Gitanes Blondes jedan je od najpoznatijih europskih sastava koji njeguju klezmer glazbu, a njihov se stil dodatno može definirati kao Etno, Balkan, Gypsy, Celtic… Međunarodni kvartet akademskih profesionalnih glazbenika nastupa diljem svijeta kao Gitanes Blondes, ali su i članovi renomiranih orkestara, komornih i jazz sastava. Nastupili su na Tjednu Izraela u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 2012. godine kao prateći sastav vjerojatno najvećeg klarinetista današnjice, Giore Feidmana. Gitanes Blondes će predstaviti klezmer izvedbe najpoznatijih židovskih i izraelskih tradicijskih skladbi koje korijene vuku iz različitih tradicija.

zatvori