Utorak, 23. travnja 2024.

ZLATNA GENERACIJA Neki od najboljih igrača iz Slavenove škole nogometa rođeni su iste godine

Nogometni klub Slaven Belupo može se pohvaliti da je u svojoj Školi nogometa ‘proizveo’ nekoliko sjajnih igrača koji su ostavili značajan trag u seniorskom nogometu. Međutim, najviše se ističe generacija nogometaša rođenih 1998. godine, a neki od njih danas su udarne igle Slaven Belupa i već su ostvarili uspješne inozemne angažmane.

Od igrača rođenih 1998. godine do sada su najviše pokazali Bruno Bogojević, Marko Martinaga, Ivan Jajalo, Matko Zirdum, Kristijan Bistrović, Nikola Tuba i Toni Domgjoni.

Svi navedeni igrači stasali su pod trenerskom palicom pokojnog Branimira Jedvaja, a još su ih trenirali Ivor Bolteković Tkalec, Vedran Medenjak, Slavko Mešnjak, Vinko Potroško i Ivica Sertić.

Snimio Marko Posavec.

Bruno Bogojević trenutno je najveći dobitak uspješne Škole nogometa Slaven Belupa. Brzonogi napadač polako se promiče u stalnog prvotimca, a već se 20 godina specijalizirao da pogotke zabija Dinamu i Hajduku. Upravo je proteklog vikenda zatresao mrežu Hajduka na kultnom Poljudu. Cijela hrvatska sportska javnost brujala je o njemu kada je prije dvije sezone s 18 godina srušio Dinamo u Koprivnici i tako im uništio svaku nadu da te sezone mogu postati prvaci.

Ivan Jajalo. Snimio Marko Posavec.

Slično kao i daleko poznatiji brat Mato, i Ivan Jajalo svoj nogometni put započeo je u omladinskom pogonu Slaven Belupa. Riječ je o izuzetno talentiranom veznjaku koji bi u narednim sezonama trebao pokazati svu svoju kvalitetu.

Brzina, prodornost i sjajna lijeva noga krasi Marka Martinagu. Za prvu momčad Slaven Belupa već je upisao nekoliko ligaških nastupa, a od početka ove sezone igra na posudbi u drugoligašu Varaždinu. Nakon ove sezone, Martinagu svi očekujemo kao trajno rješenje na lijevoj strani obrane Farmaceuta.

Matko Zirdum. NK Slaven Belupo.

Stasiti stoper Matko Zirdum od malih se nogu isticao visinom i tehnikom. Ovaj 195 centimetara visok obrambeni igrač s 14 godina okušao se u Dinamu, gdje je trenirao s današnjim nogometnim talentima poput Borne Sose, Nikole Mora i Josipa Brekala. Zirdum bi ove sezone trebao upisati prve minute za Slaven Belupo, a ne sumnjamo da će biti sjajno stopersko rješenje u nadolazećim godinama.

Izvor: CSKA Instagram.

Najveći “proizvod” generacije ’98. zasigurno je Kristijan Bistrović koji trenutno igra u CSKA Moskvi gdje je jedan od najboljih igrača i miljenik publike. Svojim igrama već je privukao pažnju izbornika seniorske reprezentacije Zlatka Dalića i ako nastavi s dobrom formom mogao bi se naći na popisu za neku prijateljsku ili kvalifikacijsku utakmicu.

 

Toni Domgjoni prošao je kompletnu omladinsku školu Slaven Belupa, a danas svoj “kruh” služi u Zürichu, klubu koji se natječe u Prvoj švicarskoj nogometnoj ligi. Toni se prije nekoliko godina s roditeljima odselio u Švicarsku, a danas je jedan od najvećih talenata tamošnje nogometne lige.

Generacija ’98. zaista je jedna od najboljih u povijesti Slaven Belupa, a nadamo se da će dečki ostvariti uspješne nogometne karijere koje su tek počele.

zatvori