Utorak, 23. travnja 2024.

Priopćenje iz Piškornice: Ne postoje prostorni ni projektni preduvjeti koji bi omogućili dodatno proširenje odlagališnih ploha

Iz sanacijskog odlagališta Piškornica demantiraju spekulacije vezane uz proširenje odlagališta.

U priopćenju za medije kojeg potpisuje direktor Marijan Blažok poručuju da ne postoje prostorni ni projektni preduvjeti koji bi omogućili dodatno proširenje odlagališnih ploha na odlagalištu Piškornica i da neće biti povećanog prihvata otpada iznad predviđenih godišnjih količina koje su znatno umanjene u odnosu na prethodna razdoblja, posebice 2016. i 2017. godine.

– Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. koje upravlja odlagalištem u Koprivničkom Ivancu, sukladno planu izgradnje RCGO Piškornica definirala je u svim svojim planskim i strateškim dokumentima godišnje količine otpada koje je moguće prihvatiti do izgradnje RCGO. U tim dokumentima, a što je predočeno i javnosti na konferenciji za novinare održanoj 26. listopada, jasno i bez okolišanja izneseni su podaci o količinama otpada koje je moguće prihvatiti i odložiti na Piškornici. Tako se u 2019. godini planira zaprimiti 38.500 t, a u godinama do 2023. prosječno 35.000 tona godišnje i nije moguće dodatno proširenje odlagališnih ploha – stoji u priopćenju.

Dodaju i da je o toj nepromjenjivoj činjenici tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište izvijestila MZOE u svom očitovanju na nacrt prijedloga dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH te zatražila brisanje dijela odlomka u kojem se predlaže razmatranje opcije proširenja kapaciteta odlagališta “Piškornica”.

– Oko postojećeg odlagališta “Piškornica” projektiran je budući RCGO Piškornica te stoga postojeće odlagalište nema mogućnosti proširenja. Uz to, proširenje kapaciteta „u visinu” predstavljalo bi preveliki rizik na stabilnost samog tijela odlagališta te iz toga razloga proširenje isto tako nije moguće – zaključuju.

zatvori